發新話題

無機時代與比賽灌膠

無機時代與比賽灌膠

國際乒聯提倡世界各球迷唔再灌膠,各廠商亦因應國際乒聯政策製造出

新一代標榜唔洗灌既膠皮。但而家世界上各大小型比賽球手依然會

使用灌膠的膠皮,國際乒聯又批准佢地用黎比賽,好似有d矛盾,

國際乒聯既立場其實係點?

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

有機膠水才能灌膠,無機膠水只能灌油
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

唔係灌膠
唔係灌板
唔係灌水
係灌海绵

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-3-8 11:36 發表
國際乒聯提倡世界各球迷唔再灌膠,各廠商亦因應國際乒聯政策製造出

新一代標榜唔洗灌既膠皮。但而家世界上各大小型比賽球手依然會

使用灌膠的膠皮,國際乒聯又批准佢地用黎比賽,好似有d矛盾,

國際乒聯既立 ...
其實最公平就係用公家拍比賽。。。。

一切起因,錢作怪

乒聯自己扌羅來,佢唔俾「出廠後」對套膠(面膠+海綿,兩樣都唔俾)灌油,但係准許廠家「生產時」灌飽油扌羅去做認可測試,而個死人認可只係針對面膠,正屎忽鬼

而家冇曬符o既原因係因為啲機檢測標準已經校到低得冇得再低,大氣裏頭本身存在微量有機化合物,你可以校去 0 ppm,咩都唔放入個死人盒量下,包你全部唔合格

灌咩都只係個名稱,問題係國際乒聯果頭話為環保同公平叫全世界

乒乓球界唔好灌野,仲出埋新器材,另一邊世界各大小既比賽球員

又仲可以灌,我只係覺得有疑問。

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-3-8 12:56 發表

其實最公平就係用公家拍比賽。。。。
用公家拍反而唔係咁好,會局限左技術發展。有人手感打法都偏碳

板,有人偏純木。配膠又各有戰術同策略

但灌野就好單一同唔環保,所以國際乒聯都提倡

禁灌

當年官成講法, 有機膠水....有毒. 致癌. 當年波蘭名將, 格魯巴因癌症而死, 呢個係導火線.

http://www.ipingpang.com/bbs/342049.html

不過, 當年用BUTTERFLY有機膠水, 佢有隻有檸檬香味, 真係有吸毒感覺.

發新話題