發新話題

戊組決賽飛板事件

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-3-7 23:05 發表
如領先9窿時應要不明顯的失返1分
9:0不能讓,10:0才行,如果對手水平差不多,打到9:0,你讓一分,對手也有可能連追回8分,甚至超越你,致你於死地的。但10:0后的概率可能就十萬分之一吧。
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 Suki 於 2017-3-7 22:19 發表
有時自己覺得沒有身體上傷害人,但唔代表精神上沒傷害人,故事⋯⋯⋯:

有一個揸日直板,正面反貼、反面冇膠白板或水松貼,有一次打球局,對方不太懂打波,日直型人head住10:0,最後一分日直 ...
明你甚麽意思 放就放得好好睇睇 接發球接落網 發球發落網咪算 你甘放不如吾好放 擺明羞辱人 細路仔就話吾識放 放得明顯左 好似果位日直兄甘 擺明就係想自己出位

回復 40# 的帖子

好似撕衫事件之後真系變本加厲,踢圍板

傳說有人輸波咬傷對手

如果飛板和向天,落地接唔住中頭咪型爆……
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

無品既...大有人在....以前職業既有丹麥佬,新加坡佬.....
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-7 17:36 發表
有無人係現場? 那個球員真係國內專業隊? 我現場真係覺得佢幾無品
Georgina Pota 係 India Open 贏左蘇慧音 4:1, 一個星期後係Qatar Open 輸番 3:4, Pota 輸左之後成塊板飛左去隔離場, 平時Pota好冷靜的, 但果一刻唔知咩事飛板, 真係要問佢先知
世界級運動員尚且有機會控制唔到情緒, 所以就算國內專業隊飛板一D都唔出奇, 當然飛板無品就是事實了 (雖然小弟好多年前都試過向天飛板 )
https://tv.ittf.com/video/pota-georgina-soo-wai-yam-minnie/770456

48:45 開始

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-7 23:23 發表

9:0不能讓,10:0才行,如果對手水平差不多,打到9:0,你讓一分,對手也有可能連追回8分,甚至超越你,致你於死地的。但10:0后的概率可能就十萬分之一吧。
領先9比0都追得返就抵輸喇, 至於被追到10:9的機會率又不是十萬分之一咁誇張, 只是1/2的10次方

====>
1/1024
<-->
.

仲有, 講飛板, 陳衛星認第二, 無人敢認第一

向天飛板我覺得冇問題,有時大意打失最後一分都會怪自己而向天飛板。但飛落枱同其他地方就好明顯係向對手發洩不滿。

引用:
原帖由 hinjj 於 2017-3-8 00:27 發表

明你甚麽意思 放就放得好好睇睇 接發球接落網 發球發落網咪算 你甘放不如吾好放 擺明羞辱人 細路仔就話吾識放 放得明顯左 好似果位日直兄甘 擺明就係想自己出位
用其他方法放好啲,咁放法我喺對手都寧願你唔放,感覺被鄙視。接落網、發失球、打出界都得

講開飛板,試過N年前係歌街打波....對方輸後飛板...唔緊要,當比佢發洩不甘....
但最正係....佢係對住我個頭黎飛塊板過黎..........
好彩我避波叻過打波先避過一刧
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2017-3-8 09:55 發表
仲有, 講飛板, 陳衛星認第二, 無人敢認第一
丹麥佬 陳衛X 平頭冠軍
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

有冇片睇

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-3-8 09:50 發表

領先9比0都追得返就抵輸喇, 至於被追到10:9的機會率又不是十萬分之一咁誇張, 只是1/2的10次方

====>
1/1024
我講的意思是:10:0后才讓一分被反超逆轉而輸的概率是十萬分之一。

而9:0讓一分的概率可能在百分之一左右吧。
前提是水平相近時。

本帖最近評分記錄
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

飛板一定不對,是不君子行為
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

回復 9# 的帖子

克前輩出名有火,而且多野講
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2017-3-8 12:32 發表
飛板一定不對,是不君子行為
飛拍有乜奇, 曾經有人自稱律師去逃避犯球例

其實 被對手打到0:10 任何人都會唔開心  就算對馬龍 也一樣

無論對方用任何形式 放這一分比你  也是尊重你糸一名學過

乒乓球的球員 糸唔應該得到0:11的结果的 。任何事情也有

正負兩面   勝你11:0 也有人話 抄人打到這樣唔留面

自己打失比一分了又話人侮辱你 ,打法輕挑

但為何你要比人打到0:10 這一步呢?

你自己糸未也有責任呢? 如你有1:10 對手又會唔會放這球比你呢?

又如你可打到對手10:9 對手又會唔會隨意打落網呢?

平常心打出自己水平ok

發新話題