發新話題

[是非] 【媽媽唔易做】備戰女兒小一面試 媽媽壓力爆煲

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-6 16:42 發表

「屋企附近學校」係主要考慮因素
跨區返學的辛苦

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-3-6 16:45 發表
有曰期望超過基本能力15~20%最理想,既可以不斷進步,也可以有成就感,無奈虎爸虎媽總想一步登天,鶴立雞群,小朋友點頂得住?
鶴立雞群 = 不合群

都唔同種類

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-6 19:18 發表
我講一個老實話,唔愛聽可以不理;

你地撰小學都係為在上間「容易讀到大學的中學」,名校就係表磅一條龍服務「上大學」,所以…錯!大錯特錯,名校只會收對自已有利的人,例如運動及演奏級的音樂,上大學最終要過 ...
中文科有那么重要吗?在香港中文科还是英文课重要呢?
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-3-6 16:49 發表
家長們要明白無論入到那所學校,雞都唔可能變鶴,除非佢真係一隻鶴!
紙鶴

引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-6 17:09 發表

以前小弟D同學大部分係派位, 邊使而家咁考東考西
如果照"呢個邏輯",唔係"名校"生,前途黑暗

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-6 20:07 發表

中文英文都重要,只不過小學時大家太注重英文,因為中文比英文深好多倍,小學中文低子差,入到名校中文科老師唔係好適教,所以好多名校生中文DSE都考得差,尤其是男仔佔多。

如果中文考唔到DSE的4級以上,三大學唔會收的。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

大多為直升而煩惱
<-->
.

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017/3/6 20:07 發表

中英並重;HKU以前唔收英文E的學生,而家唔知。

Good post
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

覺得香港官校很不錯了,父母祗要平時花些少時間令子女明白學習的樂趣、學習的方法,能夠快樂學習一定有好成績

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-3-6 20:05 發表

跨區返學的辛苦
名校區校網樓價高企

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-3-6 23:28 發表
大多為直升而煩惱
赢在起跑線

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-3-6 20:12 發表

如果照"呢個邏輯",唔係"名校"生,前途黑暗
名校生條路易行D

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-6 20:07 發表

同樣重要

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-3-6 16:55 發表
曾聽過一位私立小一學生講佢讀A班,A for Astronaut。
現在k2已經識A for Astronaut喇
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2017/3/7 08:51 發表

這算不算是"社會進步"

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017/3/7 08:36 發表

名校生條路易行D
又唔一定, 好多小一/中一時係band1, 離校果日已經唔係了.

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017/3/7 08:36 發表

名校生條路易行D
不過搵工又真係有少少著數, 好多名校生位居政商法高層, 而且催主都會留意下應徵者出身

地表最強同時,地底更強可止過十,過千過萬的內地精英湧進香港,知識再不是「知」,所謂名牌效應,是要「識」,能設計劃時代,為香港創建新的經濟模式,這就是香港雖要的未來。
.
.
.
.
.
.
.
.
.

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 乒乓人 於 2017-3-7 08:51 發表

幼稚園老師話小朋友學生字長或短對他們來說難度一樣,都唔知佢地咁教係好還是唔好

發新話題