24 12
發新話題

今日選港青,好快又有新血

今日選港青,好快又有新血

不過傳聞有好多小朋友,特別是男仔無來選
有無人知是什麼原因?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

香港乒壇又有新血加入

也有阿媽唔比考

Main reason 好多已經上了好中學或者有理想中學offer ,讀書為重。

所以都冇諗住考白金章

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-3 21:20 發表
也有阿媽唔比考
考左至算,時間就到既.

回復 6# 的帖子

是人哋個仔丶如我個仔有資格考,我第一時間推佢去

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-3 21:34 發表
是人哋個仔せ如我個仔有資格考,我第一時間推佢去
佢地冇眼光,期待第二個黃鎮廷.

邊個做舊血
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

回復 5# 的帖子

這樣是否男仔已經很多人有中學offer所以不來考專心讀書,反而很多女仔無中學offer所以來博一博

回復 11# 的帖子

以家長的角度諗,就會明點解大部份俾個女考港青再打入港隊了,而唔俾個仔打港青

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=88086&extra=page%3D1

培育了子女打乒乓多年的話,都會知道現今世界乒乓球壇,女仔易上位過男仔很多,心知要做到黃鎮庭,真係好困難的(希望何同林和以後的師弟都做到),呢個都係其中一個考慮因素

好奇一問,其實舊血會否比out

長期不在港練波嘅港青都可以!咁為什麽要長期在體院練波又不被重視呢!香港咁多名教練,閉門練習,如在公開賽有成績,赢番幾個港青,到時龍門都可能為你而搬啦!!!!

我成日都覺得,港青黃金年代,係三孔加神童熙同林既年代。

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-15 13:54 發表
我成日都覺得,港青黃金年代,係三孔加神童熙同林既年代。
果批好多都打得,依家呢班同果批仲有距離

但三孔加神童熙都不上去正式港隊

所以搞綠色通道叫小朋友細細個就唔好讀書,努力訓練上港隊打全識,但不成功想讀番書又唔得,因為完全唔識字點追得上讀書程度,最後就去執纸皮搵食……,遲多十年八年後我們港隊成員大可能是半文盲 ,好奇問問大家知不知其他體育運動有沒有類似綠色通道計劃??

都好既換左D瘀血

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-3-15 15:50 發表
都好既換左D瘀血
緊係吾換啦!換左D瘀血邊有借口加多幾個教練呀!等佢自然流失啦。如果得番幾丁人,㸃似香港隊。

24 12
發新話題