發新話題

真的唔明白?

大家爭論出外比賽選拔方法, 其實核心問題係, 派少年隊出外比賽既原因是什麼?

1. 要爭取好成績, 大家期望.
咁就睇排名. 唔駛想啦, 邊個打得得好, 年紀, 潛質全部唔駛考慮.
2. 獎勵, 本地比賽成績好, 排名高, 咁呢個出外比賽係獎勵.
咁呢個真係應該一早講清楚, 一年到邊個時候結算, 邊個績分, 咩年紀排名.....
3. 培養港隊接班人.
如果係呢個, 咁邊個決定班年青球員有無潛質呢? 點知個球員係贏在早學波, 有私鐘, 定真係有天份呢? 係家長定係教練做決定? 個個都話係教練, 但.......決定完, 又唔係有家長爭議?

好多人話唔公平, 咁究竟係以1,2,定3為標準先公平? 想三樣兼顧? 咁即係....其實想三樣都唔兼顧?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 11:58 發表

選拔入隊確實很複雜,莫講話入選國家隊或港隊,就算入選中學校隊也同樣是這樣,分享小弟當年落選的經歷:

小弟入讀中一的時候,看見校隊練波對抽十幾板來回,感覺很好玩,於是開始對乒乓球運動産生興趣, ...
我由中學做隊長, 到後來帶過不同球隊, 得出一個結論, 通常中學態度唔好既球員......, 通常都真係有天份D........

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-3-7 15:40 發表
lmichael好似以前都帶過城大校隊
乒乓論壇起底組...... 我係93年拿教練牌架,呢度應該無人早過我. 你係唔係未出世呢?

呢個城大校隊,如果係近十年既,可能唔係我帶. 個時水準無咁高, 現在返去....我驚D學生收我教練費

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 15:10 發表

謝謝你的信任!

其實,小弟寫這些陳年往事的時候,都擔心會否令人覺得小弟是作故仔欺騙大家,從你的回覆,知道你信任我沒有作嘢呃大家。

至於態度嘅嘢,小朋友比較好性,贏咗波,認 ...
其實當年上教練堂, 余錦佳都講, 大陸隊選材,都係搵D靈活, 諗野快, 有鬥心, 唔認輸既人, 呢D......好多時都係問題兒童

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-3-7 17:22 發表

而家仲有教嗎
現在有時間.....都自己打啦, 仲帶? 而近呢幾年,大學水準好高,我返去.....D校隊會收我教練費

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 18:10 發表

我咪早過你在城大校隊囉,當年只體育部的戴太,及教練Nagi Sir(註:佢唔係專業乒乓球教練)帶隊比賽,技術指導係由小弟口多出下意見。
咦.....應該係隊友:P

發新話題