發新話題

真的唔明白?

引用:
原帖由 HONG0211 於 2017-3-3 17:08 發表
怕就怕綠色點左金色
哈哈 ! 好正常姐 ! 國內球員升級時,要交升級費tim ! 國家隊依然係世界冠軍,真係吹佢唔漲 .

乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 葉師傅 於 2017-3-3 18:53 發表

哈哈 ! 好正常姐 ! 國內球員升級時,要交升級費tim ! 國家隊依然係世界冠軍,真係吹佢唔漲 .
係喎,極端資本主義最就係咁,不用再攪新綠色了

現在國乒的確全都是有家底先打到上去

(綠色通道聽來好吸引,但如果你不是跟核心教練的學生,可以走進這通道?)
現在綠色通道都不需要教練,自己就可以毛遂自薦,但一定要經過乒總相關教練考核達到一定水準才行。

一旦走了綠色通道即就要全職訓練,原教練未必個個都願意為你推薦,你懂的
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

小學贏在起跑線上黎的港青大多冇諗住打職業,的確要另開綠色通道找真正的港隊接班人

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-3-3 19:09 發表
現在國乒的確全都是有家底先打到上去
張繼科唔係喎

唔夠家底都要有關係

要裁培一批人才起碼要三五七年,到時先知今日決定是否正確 .

謀事在人,成事在天 .

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-3-3 21:41 發表
張繼科唔係喎
所以當張打到上去及贏到時佢的行為十分誇張。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

潛質既野
有潛規則

天時、地利、人和,就是綠色通道的三把鎖匙
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017/3/7 11:58 發表

選拔入隊確實很複雜,莫講話入選國家隊或港隊,就算入選中學校隊也同樣是這樣,分享小弟當年落選的經歷:

小弟入讀中一的時候,看見校隊練波對抽十幾板來回,感覺很好玩,於是開始對乒乓球運動産生興趣, ...
有點像 Lord of the Rings 入面既 Gollum 被命運折磨。值得同情。。。恩怨一筆勾銷吧。
易筋経 > 九陽真経 > 笑傲江湖 > 養魚

大家爭論出外比賽選拔方法, 其實核心問題係, 派少年隊出外比賽既原因是什麼?

1. 要爭取好成績, 大家期望.
咁就睇排名. 唔駛想啦, 邊個打得得好, 年紀, 潛質全部唔駛考慮.
2. 獎勵, 本地比賽成績好, 排名高, 咁呢個出外比賽係獎勵.
咁呢個真係應該一早講清楚, 一年到邊個時候結算, 邊個績分, 咩年紀排名.....
3. 培養港隊接班人.
如果係呢個, 咁邊個決定班年青球員有無潛質呢? 點知個球員係贏在早學波, 有私鐘, 定真係有天份呢? 係家長定係教練做決定? 個個都話係教練, 但.......決定完, 又唔係有家長爭議?

好多人話唔公平, 咁究竟係以1,2,定3為標準先公平? 想三樣兼顧? 咁即係....其實想三樣都唔兼顧?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 11:58 發表

選拔入隊確實很複雜,莫講話入選國家隊或港隊,就算入選中學校隊也同樣是這樣,分享小弟當年落選的經歷:

小弟入讀中一的時候,看見校隊練波對抽十幾板來回,感覺很好玩,於是開始對乒乓球運動産生興趣, ...
我由中學做隊長, 到後來帶過不同球隊, 得出一個結論, 通常中學態度唔好既球員......, 通常都真係有天份D........

lmichael好似以前都帶過城大校隊

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 15:02 發表

呢樣嘢永遠冇公認嘅準則咖啦,總之情況和法律一樣,雖然在法律面前人人平等,但是在有錢人面前就更加平等,大家心裏明白的!
袛可說唔係有錢人或有關係的子女要係某方面做得出色很多先有出頭機會,但從前封建社會時連一點機會都冇

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-3-7 15:40 發表
lmichael好似以前都帶過城大校隊
乒乓論壇起底組...... 我係93年拿教練牌架,呢度應該無人早過我. 你係唔係未出世呢?

呢個城大校隊,如果係近十年既,可能唔係我帶. 個時水準無咁高, 現在返去....我驚D學生收我教練費

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-7 15:10 發表

謝謝你的信任!

其實,小弟寫這些陳年往事的時候,都擔心會否令人覺得小弟是作故仔欺騙大家,從你的回覆,知道你信任我沒有作嘢呃大家。

至於態度嘅嘢,小朋友比較好性,贏咗波,認 ...
其實當年上教練堂, 余錦佳都講, 大陸隊選材,都係搵D靈活, 諗野快, 有鬥心, 唔認輸既人, 呢D......好多時都係問題兒童

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-3-7 17:22 發表

而家仲有教嗎
現在有時間.....都自己打啦, 仲帶? 而近呢幾年,大學水準好高,我返去.....D校隊會收我教練費

發新話題