發新話題

[是非] 上課少一半,放學不補習。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

上課少一半,放學不補習。

http://monthly.hkej.com/monthlyMob/article/id/1500846/
上課少一半,放學不補習,港教師赴芬蘭破解績優之謎。
本帖最近評分記錄
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

他們學習得 `活' 很多
<-->
.

教師明白,學生明白,大部分家長明白,只有高官不明白。

阿爺最唔鍾意識獨立思考的細路.

如果大家都用晒正辨貨,香港就有創意工業了
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

某某鍾意洗腦,自欺欺人,製造冷笑話
<-->
.

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-1 15:10 發表
如果大家都用晒正辨貨,香港就有創意工業了
獨家供應, 無可避免
<-->
.

家長都唔buy,贏在起跑線上就buy了

所以先有知識產權,創意工業就會出現,教育就會培養創意學生人材,家長和香港市民都舉腳支持,社會大眾做成文化,代代改變「死讀書,讀書死」的觀念
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我身邊最叻的同學, 全部都係走堂打機冇補習果D

家長指引, 教壞細路

非教育界人士搞教育搞得一塌糊塗 非常合邏輯
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

非教育界人士搞教育係以自己利益為大前提的

其實現在任何人士搞教育係以自己利益為大前提的

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017/3/2 14:10 發表
其實現在任何人士搞教育係以自己利益為大前提的
又未必係全部, 不過感覺學店的確好多.

決策制度者可令教育成一盤可觀的生意

教育局長換左人先再講啦
本帖最近評分記錄
  • Dynax88 +3 非常贊同 2017-3-11 14:07

夠膽就取消晒考試,不過應該無咩可能

引用:
原帖由 joel2000hk 於 11-3-2017 04:38 PM 發表
取消考試,教育局同考試局就要裁員,點有可能。

引用:
原帖由 joel2000hk 於 2017/3/11 16:38 發表
除左考試仲有咩方法評估學習成果?

外國既教育制度真係先進

發新話題