發新話題

[球板討論] [咩板做到] 脫板慢, 摩擦時間長, 咬球深, 易控制, 手感清晰

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

[咩板做到] 脫板慢, 摩擦時間長, 咬球深, 易控制, 手感清晰

小弟打左幾年波(斷斷續續), 冇學過波,

而家打緊Timo boll ALC, 正反手 BLUEFIRE M1,

但正手感覺好難拉起下旋,可能因為姿勢錯,

但反手同一塊膠,就可以好容易拉下旋,加轉

想搵塊板可以 脫板慢, 摩擦時間長, 咬球深, 易控制, 手感清晰,

如果想練拉波, 係咪應該要從 5夾純木軟板?

回復 5# 的帖子

其實已經搵人執緊我正手, 但始終細細個已經錯,
要改都要D時間, 所以想睇下同時可唔可以搵到D器材可以幫到我進步.

引用:
原帖由 alanchan 於 2017-2-28 16:40 發表

快板太彈太快, 未感覺到咬住的感覺, 就彈走左, 有時候除非你功夫很好, 練習很有系統很有時間, 呢D比較強的板對於你來說係好野.
當然太慢太極端的軟板, 雖然到檯, 但太太太太太辛苦自己, 又何必呢.

所以, 手感 ...
唔該師兄, 想問Butterfly Hadraw SK 可以配D咩膠練拉波?

引用:
原帖由 alanchan 於 2017-2-28 16:56 發表

膠很個人, 不知道你有什麼喜好和功力, 很難說, 如果你有教練, 就問他的建議比較好.

(有可能你係兩面長膠, 之後說長膠拉唔到下旋之類的高手呢 )
係, 唔好話比人知

我有塊Baracuda, Baracuda 會否脫膠比 M1 慢?
如果會, 我可能試完baracuda再試狂3, feel下個分別...

謝謝分享

發新話題