發新話題

[球板討論] [咩板做到] 脫板慢, 摩擦時間長, 咬球深, 易控制, 手感清晰

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 alanalan 於 2017-2-28 15:41 發表
小弟打左幾年波(斷斷續續), 冇學過波,

而家打緊Timo boll ALC, 正反手 BLUEFIRE M1,

但正手感覺好難拉起下旋,可能因為姿勢錯,

但反手同一塊膠,就可以好容易拉下旋,加轉

想搵塊板可以 脫板慢, 摩擦時間長 ...
我推軟七夾Butterfly Hadraw SK, 因為打番Butterfly的話, 膠可以直接用番, 唔洗買過.

但有一點要留意的, Hadraw SK比較慢, 一板死的機率差過Timoboll ALC好多. 玩轉的很有趣.

利申, Timoboll ALC和Hadraw SK我有買有打半年以上.

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanalan 於 2017-2-28 16:26 發表
如果想練拉波, 係咪應該要從 5夾純木軟板?
快板太彈太快, 未感覺到咬住的感覺, 就彈走左, 有時候除非你功夫很好, 練習很有系統很有時間, 呢D比較強的板對於你來說係好野.
當然太慢太極端的軟板, 雖然到檯, 但太太太太太辛苦自己, 又何必呢.

所以, 手感好, 彈力中等, 練習又好實戰都可有好的發揮, 我才推軟七夾的.

師兄講的有道理的, 問題係你比出多少時間而已

< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanalan 於 2017-2-28 16:51 發表

唔該師兄, 想問Butterfly Hadraw SK 可以配D咩膠練拉波?
膠很個人, 不知道你有什麼喜好和功力, 很難說, 如果你有教練, 就問他的建議比較好.

(有可能你係兩面長膠, 之後說長膠拉唔到下旋之類的高手呢 )

< -- 新手中的低手

好玩技術的, 不講太高深的, 睇片好了
本帖最近評分記錄
  • q9450 +1 2017-3-1 17:37
< -- 新手中的低手

發新話題