27 12
發新話題

[是非] 究竟是你想囝囡打波....

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

究竟是你想囝囡打波....

囝囡想打,家長想贏。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

這個當然是可憐,這個從來就是競爭的惡果,所以不參與競爭,就不會有惡果。

小學分了名次,考頭幾名家長就會比人炮轟「你想迫死仔女嗎!」;考中間家長就會比人責怪「你 d 仔女讀書咁差啦!!」;孝尾尾家長就會比人笑爆咀「你點解唔睇緊 d 仔女呀!!!」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

如果一個星期打一日,仲要係打興趣班
你點會鬧呢,
如果你囝囡日日練波,仲要打萬幾蚊一個月
比賽打唔好,梗係要鬧啦.

回復 2# 的帖子

呢 d 說法已經是老生常談,家長唔想贏 d 小朋友點會想贏,唔想贏咁點解要走去比賽,小孩要學好競爭及努力達到目標,就好似學生考 DSE 目標就是讀大學,先建立小學的求學求教,到中學就要求問求分數,家長從幼安排,唔通叫小朋友自已從小 plan 好
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我會想小朋友冇壓力咁同我打

小朋友都想同別人較量一下,名次、獎牌都不重要,但家長會覺得係重點!

假如有大型比賽只有勝負記錄但不設排名及獎牌獎杯,還有沒有家長願意為囝囡報名?

因為好的直資學校要收有一項體育有成績的,所以先要比賽咁緊張,中學以後便好少咁緊張了

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017/2/28 12:11 發表
如果一個星期打一日,仲要係打興趣班
你點會鬧呢,
如果你囝囡日日練波,仲要打萬幾蚊一個月
比賽打唔好,梗係要鬧啦.
最可憐應該係日日打使萬幾蚊一個月,但小朋友不喜歡也沒天份..

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-2-28 12:07 發表
囝囡想打,家長想贏。
當然啦

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-28 13:55 發表

最可憐應該係日日打使萬幾蚊一個月,但小朋友不喜歡也沒天份..
我認為應該找子女喜歡的一樣運動和音樂先每月各使一萬元

功利主義的想法不會來自小朋友的心...
响一個怎麽都講求"效益"的社會下,
乒乓球某情度上只是用來"縛"住個小朋友的工具~

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-2-28 12:07 發表
囝囡想打,家長想贏。
好句
又或者囝囡根本唔係太喜歡打

家長是小朋友的"榜樣"

玻璃心的家長

引用:
囝囡想打,家長想贏。
太直接啦... 不如改改...囝囡想贏,家長想打
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017/3/1 03:33 發表

好句
又或者囝囡根本唔係太喜歡打
唔喜歡打, 迫都唔會打得好

27 12
發新話題