25 12
發新話題

歷來港青比較....

歷來港青比較....

早幾年, 趙仲熙之後, 其實後起左一班港青, 真心覺得好勁(我係YTUBE睇過孔對當時范振東), 係十三,四歲時, 孔氏兄弟為首, 仲有好幾個青年軍水準真係好高, 現在港青,其實有無邊個十三,四歲既, 有返佢地或者超過佢地既水準?

全部都有,我個人覺得因為孔年代,因為40球,打法以快及爆衝為主,感覺力量勁,現在40+球,以旋轉為主,好多人仍以用爆衝去低擋旋轉,不知不覺間比人反衝得勝,比現代港青以柔(旋轉)制剛(爆衝),個人意見。

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

///

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

///

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

女隊都仲可以 男隊真係吾係好掂

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-2-20 19:39 發表
跟錯教練
我覺得當打既雙孔絶對比而家既港青強,所以無話跟錯教練

雙孔年代, 其實應該係三孔年代, 我真係覺得有幾個好突出, 除左孔氏軍團, 仲有神童熙, 林X恆都係個一代, 其實講到港青, 就緊係不是同香港人自己比啦, 唔係頂尖都上唔到港青啦, 但係同外國選手比, 孔氏軍團, 都好似好大優勢.

女仔成績會好些, 係必然, 因為女子乒乓球手, 幾乎只係東亞幾個國家. 點解歐洲, 男仔鐘意打乒乓多過女仔, 真係唔明....

另外, 孔氏軍團既爭議性教練, 現在點? 好似無咩新球員咁?

96 VS 03

引用:
原帖由 simonwong 於 2017-2-21 21:49 發表
男隊林兆恒最近KO張本志和算是給港隊教練一支強心針, 男仔競爭的而且確比女仔大好多, 近除中國外日本成績最為突出, 原因何在?
林兆恒好耐已經唔係港青..就算林兆恒係教練一支強心針,咁李漢銘係....

都係因為大陸來的大陸教練,香港最先得到大陸教練的真功夫,打做出三孔一趙一林,及現在的蛋黃哥,但日本亦大陸教練成風,打做今日的新一代。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 simonwong 於 2017/2/21 21:49 發表
男隊林兆恒最近KO張本志和算是給港隊教練一支強心針, 男仔競爭的而且確比女仔大好多, 近除中國外日本成績最為突出, 原因何在?
錢為其一
力為其二
心為其三

港隊三缺,尤其第三

引用:
原帖由 FF7 於 2017-2-20 23:39 發表

我覺得當打既雙孔絶對比而家既港青強,所以無話跟錯教練
當你每日打6小時以上,好難冇一定實力。
再講孔氏捱得,捱到廢埋。
教練打得,打人嗰個打。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2017-2-22 14:54 發表

當你每日打6小時以上,好難冇一定實力。
再講孔氏捱得,捱到廢埋。
教練打得,打人嗰個打。
打人咁都得?咁躁底

引用:
原帖由 airwaves 於 2017-2-22 20:53 發表

打人咁都得?咁躁底
係人都知,已經唔係新聞
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-22 22:26 發表

係人都知,已經唔係新聞
早2年在藝康國際青少年比賽後在後樓梯比教練打,之後小朋友老豆去左報警,聽聞打到好傷,全身無一片好肉,嚇到見慣風浪的亞SIR眼突突,唔知最後案件進展成點?

早2年在藝康角仔青少年比賽後在後樓梯比教練叫打…邊爐,之後小朋友老豆去左布徑,係布力徑,聽聞打到個荷包好傷,全身無晒一蚊,銀包干到好肉,嚇到見慣風浪的亞SIR眼突突,唔知最後吃霸王餐案件進展成點?

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

25 12
發新話題