30 12
發新話題

我的首次10km

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

我的首次10km

成功完成了!

因為最高峰時有250磅。。。身體不太好,所以報名的目的只是推動另一半做運動
我是不能跑步的, 只能用盡全力行快d 賽前目標是 以最後一名不用上巴士 為目標

2小時10公里, 即是12分鐘1公里
我頭一公里用了12.5 分鐘, 以這速度 在半路(5km)  就要被趕上城巴, 當時我決定衝多1km,  假如不能在23.5 分鐘前到達2km 標記, 就直接坐地下等巴士好了

但俾我僅僅在23.5分鐘過到2km,  所以都係繼續'行'落去, 如是者, 在46分鐘到了筲箕灣回程處, 這時, 我已領先巴士時間2分鐘, 行路的同時 我發現我近半時間跟一位80多歲,年紀是我2倍多的伯伯走在附近, 知道了他是天然均速者, 我就決定一直跟著伯伯走, 我一直全力在走 但都超過不了伯伯   不過在最後一段 我死跟著 發現伯伯把我帶快了。

結果我以大概全場尾30的時間113分鐘全程一步也沒有跑過完成了10km

我認為假如下年配備跟訓練好些, 應該可以90-100分鐘行10km,  希望可以達成啦
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +1 非常贊同 2017-2-15 02:40
  • LaPooh +1 2017-2-15 00:51
  • 鷹眼 +1 繼續努力!! 2017-2-14 21:12
  • Dynax88 +1 多謝分享 2017-2-14 20:44
  • SSPSK +1 多謝分享 2017-2-14 16:24

回復 1# 的帖子

名次時間只是配角,最重要是平平安安完成。
加油

引用:
原帖由 車神爸爸 於 2017-2-14 15:04 發表
名次時間只是配角,最重要是平平安安完成。
加油
對呀 因為在吃幾種減慢心跳的藥, 我不能用跑的, 不然星期一頭條就是我了
今次證實了 全程用步行的也完成得了 我在終點心跳是100
所以 之後目標是 利用技巧跟配備 步行拿到90分鐘10km證明

6恭喜,請食飯
<-->
.

加油,其實慢慢跑10k是很好玩
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

舒服就好
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-14 18:37 發表
可以講下用什麼方法訓練嗎
因為唔可以做有氧運動所以我只能夠
平日gym 房單車+週末步行來回長沙灣尖沙咀 或深井去荃灣 可以行路的範圍唔會搭車。。
目的係令對腳習慣走路

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017/2/14 18:56 發表

因為唔可以做有氧運動所以我只能夠
平日gym 房單車+週末步行來回長沙灣尖沙咀 或深井去荃灣 可以行路的範圍唔會搭車。。
目的係令對腳習慣走路
小弟都係鐘意行路的人

樓主加油!!!

恭喜樓主 繼續努力!!!!

補充少少 :
以前我地無論跑10K/半馬/全馬,都好似樓主所講,怕上城巴(嗰時d人叫做上垃圾車 ),
不過,如果有事,千萬不要死頂,唔好怕被人笑,長跑真係要練,天材成份不多,你係練咗幾多就得幾多(唔好以為真係長跑長有 )
另一件事,條數唔係就咁除就以為啱
例如跑全馬,如果你將呢42.195公里除做4part來預時間,係可以,但係當你去到後半段路程,其實係會比較行/跑得慢咗,
一分耕耘,一分收穫!努力吧!!

回復 1# 的帖子

Add oil

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-2-15 01:09 發表
補充少少 :
以前我地無論跑10K/半馬/全馬,都好似樓主所講,怕上城巴(嗰時d人叫做上垃圾車 ),
不過,如果有事,千萬不要死頂,唔好怕被人笑,長跑真係要練,天材成份不多,你係練咗幾多就得幾多( ...
係呀!渣馬算係易跑,我以前玩過Kappa石崗馬拉松,雖然只得30K,但係仲難過渣馬,因為太多d大上大落的路

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-2-15 01:09 發表
補充少少 :
不過,如果有事,千萬不要死頂,唔好怕被人笑,長跑真係要練,天材成份不多,你係練咗幾多就得幾多( ...
呢一點我雖然行得慢(我真係盡全力以唔抽筋或受傷為目標完成10m)   我10km 的1-4 同 7-10, 頭4尾4 km 係一樣45分鐘正。。。 本來都唔得的了 正常的確會越來越慢, 係中後段個伯伯帶快咗我少少

而且,同自己比就好 就算32分鐘跑第一 同d 非洲人比咪又係食塵。。

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-2-15 01:25 發表

係呀!渣馬算係易跑,我以前玩過Kappa石崗馬拉松,雖然只得30K,但係仲難過渣馬,因為太多d大上大落的路
好彩今年天氣算好好 假如係舊年咁大雨 我就唔起行了
你好厲害 30km 如食生菜。。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-2-15 15:27 發表

呢一點我雖然行得慢(我真係盡全力以唔抽筋或受傷為目標完成10m)   我10km 的1-4 同 7-10, 頭4尾4 km 係一樣45分鐘正。。。 本來都唔得的了 正常的確會越來越慢, 係中後段個伯伯帶快咗我少少

而且,同自 ...
係呀,根本都唔同種族
如果有下過苦功,30分鐘完成10K係正常
加油!

30 12
發新話題