32 12
發新話題

[是非] 你們的小孩,比賽是否達到預期的成積

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

你們的小孩,比賽是否達到預期的成積

最近的乒總全港乒乓球錦標賽,你們做家長的,是否都滿意結果呢,是否達到預期的成果呢!

我囡前幾次都慘輸,明午的「背水一戰」,希望達到預期,希望…
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

加油

我家細路有排都未打波

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-10 23:07 發表
最近的乒總全港乒乓球錦標賽,你們做家長的,是否都滿意結果呢,是否達到預期的成果呢!

加油,希望今次取得佳績

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-2-10 23:43 發表

加油,希望今次取得佳績
同自己比好過同人地比

自己有進步已有交代

競技比賽, 同人比較, 無可避免.

大家都有進步,多者勝。

最初參加比賽會有好大期望。後來發覺會有好大落差。當然有好多原因。比賽多了,家長同細路都有很大的心理調節,慢慢學習適應比賽,定位。 漸漸覺得有進步就可以。去比賽實在是很好的EQ訓練。
本帖最近評分記錄
  • Dynax88 +1 非常贊同 2017-2-11 00:36

訓練下心理質素
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

通常小朋友無心理壓力,只要家長控制得住。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/2/11 10:12 發表
通常小朋友無心理壓力,只要家長控制得住。
壓力來自父母

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-2-11 10:11 發表
訓練下心理質素
心理質素好重要

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-11 11:16 發表

壓力來自父母
適量的壓力對技術提升係好重要

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-11 12:32 發表
呢個post好似有暗示
請不要誤會,只是想知道父母能夠付出的,平衡得到父母心中的祈望嗎,再會繼續下去,或是放棄。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017/2/11 12:36 發表

請不要誤會,只是想知道父母能夠付出的,平衡得到父母心中的祈望嗎,再會繼續下去,或是放棄。
有付出一定有期望, 有期望就有壓力.

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-11 17:00 發表

有付出一定有期望, 有期望就有壓力.
如果交佐好多學費,心機同時間學波,如果打得唔好,當然有壓力

都係想子女有成績先會付出那麼多成本

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-10 23:07 發表

輸了,但對我有新體會;贏…係雖要過程,係雖要慮積經驗,係雖要慮積「怎樣贏」的經驗,從以去改善技術。

多謝一位網友,他說「要把輸的要預先輸晒」一句話,提點了我,謝謝。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我成日同小孩講未學贏便先要學識輸,雖然心裏很想快X些贏取成績

難.............

32 12
發新話題