發新話題

假日親子地方好去處??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 11:21 發表

因應今次討論題目,若小朋友到時真的揾到一些不應出現的東西,那麼相信在假日比較悠閒之中,
家長會有較為優質,充裕的時間去為小朋友作出詳細解釋,輔導
揾到甚麼,需要輔導

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 11:26 發表

有志者,事竟成!!!
縱使最終失敗,家長也可讓小朋友明白到,自古成功在嘗試的重要性!!
家長最後選擇靜態活動

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-2-11 12:00 發表

好似有電子拾球機
機械人?

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-2-11 12:01 發表

依家小朋友咁聰明,根本冇需輔導
教導返父母

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-11 12:02 發表

一齊唔出門, 閉門思過.
親子活動:寫悔過書

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-2-11 12:03 發表

小朋友精力無限,係唔會静下來
去睇戲、圖書館 . . . 家長唔洗活動

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-11 12:38 發表
可否再知多點好去處嗎!小朋友喜歡咞,能夠一家相聚,是一生人的福氣啊。
去油麻地玉器市場

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-2-11 13:09 發表

家長可在假期帶小朋友先去西貢遊玩,然後再坐船入半月灣,BBQ,游水,紥營,睇星星,充分享受天倫之樂
小朋友多數累到瞓左

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-11 16:55 發表

似乎唔錯, 搵機會試下
車程太長

引用:
原帖由 rckw 於 2017-2-11 16:56 發表

如果行商場, megabox & 愉景新城好.
megabox 好,有溜冰場、有室內遊樂場

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 17:23 發表

其實,康文署於不同地區好似有些渡假營設施讓大家去book(當然要收取費用),如果不是有太高要求,都不失為一些假日親子地方好去處
康樂及文化事務署轄下共有四個度假營,即鯉魚門公園、麥理浩夫人度假村、西貢戶外康樂中心及曹公潭戶外康樂中心。這些度假營是調劑都市緊張生活的好去處。

日營        上午9時30分至下午4時30分
宿營        下午2時30分至離營當日下午1時
黃昏營        下午4時30分至晚上10時30分

體育活動        運動攀登、箭藝、繩網、羽毛球、乒乓球、網球、壁球、美式乒乓球及門球等。
康樂活動        氣墊球、康樂棋、卡拉OK、手工藝、棋藝、閱讀、電視節目欣賞、兒童遊樂設施及足球遊戲等。

各度假營均設有餐廳及燒烤場,提供早、午及晚餐予營友享用。營友亦可按需要預訂燒烤包或特別套餐,以及購買小食。

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 17:43 發表

同意!!
除了呢兩個商場之外,個人覺得沙田新城市廣場的配套,設施,…………也十分優良!
飲食方面勁多選擇!!想食豪d嘅,行去第三期,有間酒店。想出返九龍/過海食得再豪d嘅,交通都好方便!
而 ...
大埔商場都類似

一家人去唱K,訓練歌喉

去上環PMQ,歷史傳承

由中央書院>  前荷李活道已婚警察宿舍>  PMQ

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-2-11 19:05 發表
去上環PMQ,歷史傳承

由中央書院>  前荷李活道已婚警察宿舍>  PMQ
仲有導賞團

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 19:04 發表

多謝師兄提供資料
那麼,請問需要於幾多個月前預訂呢?
http://www.lcsd.gov.hk/tc/camp/booking_guide.html

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 18:59 發表

家長陪小朋友入戲院睇戲才是(大Project)啊!!!!
怎會唔駛活動
相信所有曾經帶過小朋友入埸睇戲嘅家長都會身同感受
我試過帶外甥入場睇[玩轉腦朋友],當我外甥見到那隻小丑出現, ...
繼續睇戲

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 19:15 發表

隔了一段曰子後,我帶這名外甥入場睇[Finding Dory],我以為冇乜驚嚇位,今次實掂la
點知今次我外甥,因為見到Dory一家團聚那幕,感動到又再次大聲哭起來 仲嗌要離開………………
真係好無奈, ...
算啦,買碟返屋企睇

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-2-11 19:32 發表

但是,根據樓主提出的討論標題而言,總覺得入戲院睇戲相比買碟返屋企睇,更加開心
(我算很好彩,曾經見過有些小朋友扭計,家長帶小朋友離開座位,行了出去之後,便冇再入返來 )
當然也有些小朋友全程 ...
不同的小朋友,適合不同的活動

一家人可以買票入場欣賞香港足球,支持香港足球

發新話題