49 123
發新話題

假日親子地方好去處??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 LaPooh 於 11-2-2017 13:09 發表

家長可在假期帶小朋友先去西貢遊玩,然後再坐船入半月灣,BBQ,游水,紥營,睇星星,充分享受天倫之樂
我以前也和家人一起去過一次半月灣過夜(也是燒烤及紮營),由坑囗站坐小巴落西貢,再在碼頭坐船入半月灣,十分方便快捷

引用:
原帖由 速鳥 於 11-2-2017 12:38 發表
可否再知多點好去處嗎!小朋友喜歡咞,能夠一家相聚,是一生人的福氣啊。
其實,康文署於不同地區好似有些渡假營設施讓大家去book(當然要收取費用),如果不是有太高要求,都不失為一些假日親子地方好去處

引用:
原帖由 rckw 於 11-2-2017 16:56 發表

如果行商場, megabox & 愉景新城好.
同意!!
除了呢兩個商場之外,個人覺得沙田新城市廣場的配套,設施,…………也十分優良!
飲食方面勁多選擇!!想食豪d嘅,行去第三期,有間酒店。想出返九龍/過海食得再豪d嘅,交通都好方便!
而附近好似有單車比人租,商場隔離好似就是大會堂,圖書館,再行過少少,又有泳池,體育館…………
應有盡有!最驚你一個假期內玩唔晒

引用:
原帖由 悠閒一族 於 11-2-2017 18:38 發表

去睇戲、圖書館 . . . 家長唔洗活動
家長陪小朋友入戲院睇戲才是(大Project)啊!!!!
怎會唔駛活動
相信所有曾經帶過小朋友入埸睇戲嘅家長都會身同感受
我試過帶外甥入場睇[玩轉腦朋友],當我外甥見到那隻小丑出現,即刻嚇到跳咗上我座位,
一路壓住我黎坐,一路大聲嗌好驚!攪到我那一刻都唔知點收科……

引用:
原帖由 悠閒一族 於 11-2-2017 18:53 發表

康樂及文化事務署轄下共有四個度假營,即鯉魚門公園、麥理浩夫人度假村、西貢戶外康樂中心及曹公潭戶外康樂中心。這些度假營是調劑都市緊張生活的好去處。

日營        上午9時30分至下午4時30分
宿營        下午2時30分至離 ...
多謝師兄提供資料
那麼,請問需要於幾多個月前預訂呢?

引用:
原帖由 鷹眼 於 11-2-2017 18:59 發表

家長陪小朋友入戲院睇戲才是(大Project)啊!!!!
怎會唔駛活動
相信所有曾經帶過小朋友入埸睇戲嘅家長都會身同感受
我試過帶外甥入場睇[玩轉腦朋友],當我外甥見到那隻小丑出現, ...
隔了一段曰子後,我帶這名外甥入場睇[Finding Dory],我以為冇乜驚嚇位,今次實掂la
點知今次我外甥,因為見到Dory一家團聚那幕,感動到又再次大聲哭起來 仲嗌要離開………………
真係好無奈,以前帶佢睇[怪獸大學],都好順利
是我的錯嗎?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 11-2-2017 19:23 發表

算啦,買碟返屋企睇
但是,根據樓主提出的討論標題而言,總覺得入戲院睇戲相比買碟返屋企睇,更加開心
(我算很好彩,曾經見過有些小朋友扭計,家長帶小朋友離開座位,行了出去之後,便冇再入返來 )
當然也有些小朋友全程都好乖

引用:
原帖由 rckw 於 11-2-2017 21:29 發表

太細個唔敢同佢睇戲
我外甥年紀唔算太細

引用:
原帖由 rckw 於 11-2-2017 21:29 發表

可能悶親小小小朋友
老實講,我小時候,屋企人帶我去睇足球,當時真係未太懂得欣賞
甚至真係有少少覺得悶

49 123
發新話題