30 12
發新話題

[是非] 有沒有兒童板法?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 金擇魚 於 27-1-2017 10:30 AM 發表
liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />2lLdDWdV0ts
除左摑,仲有勾手。。。多謝分享。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 速鳥 於 27-1-2017 12:14 PM 發表
細路得幾年人仔,最好是打好基本功,即是全身對球的感覺:

腳步能跟球,能協調腰及手,眼睛釘住球的運動方向,判斷球速及落點,把球擊打向前,呢點最重要。

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ...
深表認同

成年人與小孩子的基本功應該有所不同吧?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 27-1-2017 01:21 PM 發表

如果成年人未打過乒乓球,應該同小孩子所學的一樣吧
身型與球檯比例,力量,速度感顯著不同,雖然都是白紙一張,但不可能一樣吧!

我諗加藤兄係指一般而言並非特殊例子罷。

看了鄧亞萍的經歷,真的了不起。

幾好睇

https://www.youtube.com/watch?v=8xLQdsi-ciQ

引用:
原帖由 lw31 於 1-2-2017 04:50 PM 發表
我的小朋友喺新一代學波,都係學正確的基本功,沒有特別甚麼兒童板法!
他有多高呢?

小朋友唔需要顧忌別人目光,純粹享受打球樂趣,很痛快!

30 12
發新話題