發新話題

[是非] 有沒有兒童板法?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-27 12:36 發表
成年人與小孩子的基本功應該有所不同吧?
小孩是白紙,要練乜就有乜,基本功就是「動能運用」,能把動作運用於擊球中。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-27 12:36 發表
成年人與小孩子的基本功應該有所不同吧?
如果成年人未打過乒乓球,應該同小孩子所學的一樣吧

引用:
原帖由 悠閒一族 於 27-1-2017 01:21 PM 發表

如果成年人未打過乒乓球,應該同小孩子所學的一樣吧
身型與球檯比例,力量,速度感顯著不同,雖然都是白紙一張,但不可能一樣吧!
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

因為小孩仍在發育,基本動作及發力的雖要,肌肉會因應常規練習而發展出強度,所以

小孩子小學時練好乒乓球基本功,
小孩子初中時練好吃得苦,

就係咁解,女子過了初中就會停止發育,男子過了初中亦會習慣成自然,步法無得改了。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

以上的不能一概而論,
小朋友一樣有手硬腳硬
大人有部份就算遲學波,一樣進步得好快,
講到尾,好睇天份.

我諗加藤兄係指一般而言並非特殊例子罷。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 21:11 發表
想睇鄧亞萍點處理對手放高球
佢係搶點打或待球到下降期打。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-27 13:36 發表

身型與球檯比例,力量,速度感顯著不同,雖然都是白紙一張,但不可能一樣吧!
師兄所講的係 . . . ?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-27 13:36 發表

所學的"基本功"應該相同

就算係大人,身型大、力量勁,剛剛學波時,一樣係近檯學正手攻球先,難道因為身型大、力量勁,去學中、遠檯攻球先?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-1-27 16:35 發表
以上的不能一概而論,
小朋友一樣有手硬腳硬
大人有部份就算遲學波,一樣進步得好快,
講到尾,好睇天份.
而且,好講毅力、恆心

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-27 15:01 發表

認同,所以小朋友學波,同大人學波系咪要唔同方法?大人僵硬,肌肉,筋骨,各方面已經定型,而小朋友肌肉比較柔軟,容易放鬆。大人亦無小朋友甘好動,甚至要運動量大少少,都氣喘,小朋友視乎有源源不絕的能量,能 ...
其實,所有野都係由訓練練出黎,大人無運動咁耐,突然要活動,Warm up的時間當然比小朋友耐

看了鄧亞萍的經歷,真的了不起。

幾好睇

https://www.youtube.com/watch?v=8xLQdsi-ciQ

小朋友唔駛降低重心

我的小朋友喺新一代學波,都係學正確的基本功,沒有特別甚麼兒童板法!

引用:
原帖由 lw31 於 1-2-2017 04:50 PM 發表
我的小朋友喺新一代學波,都係學正確的基本功,沒有特別甚麼兒童板法!
他有多高呢?

回復 101# 的帖子

打新一代時約100cm多

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-27 17:21 發表
我諗加藤兄係指一般而言並非特殊例子罷。
lee 個特殊,打到張本美和唔識打波咁

發新話題