發新話題

[是非] 有沒有兒童板法?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:04 發表
即係小朋友唔應該太早(太矮)學打乒乓球?
當然唔係,平野美宇好似兩歲就學波

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:06 發表
拍頭在上拍柄在下似乎無辦拉到上旋。。。
應該係撞擊多於摩擦

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-1-26 14:13 發表

"等球降落到適中高度才擊球, 所以要盡量強旋转"

Why not??
伯伯講緊第二樣?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:04 發表
即係小朋友唔應該太早(太矮)學打乒乓球?
如果未夠高埋檯打,而又好想打,不如找個人陪那小朋友坐地下對打,
或教那小朋友對住幅平的牆或櫃門,打一輪先la,
講  真  架   !!!

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-26 14:25 發表

如果師兄有睇片的話,咁細個的,推球的拋物線係高d,因為佢地多數用板頭打波
四歲的平野美宇

http://www.bilibili.com/video/av4141011/
本帖最近評分記錄

在最佳擊球點打及等個波降到夠低才打似乎係兩回事。。。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-1-26 14:39 發表

如果未夠高埋檯打,而又好想打,不如找個人陪那小朋友坐地下對打,
或教那小朋友對住幅平的牆或櫃門,打一輪先la,
講  真  架   !!!
因為我識得有朋友小時候都係咁,不過他不是因為身型矮,而係以前根本沒有那麼多乒乓球檯讓小朋友新手打,他父親拿把鐵尺,數屋企個廳地磚分界,不要少看這些(做法),有很多重要的東西正正係從這些(做法)之中獲得!

引用:
原帖由 悠閒一族 於 26-1-2017 02:40 PM 發表

四歲的平野美宇

http://www.bilibili.com/video/av4141011/
我覺得平野美宇個招係摑

左一巴,右一巴,摑得好順手。。。

5歲福原愛

3歲福原愛

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:44 發表
在最佳擊球點打及等個波降到夠低才打似乎係兩回事。。。
不一樣

6歲福原愛

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:48 發表

我覺得平野美宇個招係摑
太細個,冇計

當年5年級先有機會接觸乒乓,冇機會感受

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017/1/26 14:47 發表

因為我識得有朋友小時候都係咁,不過他不是因為身型矮,而係以前根本沒有那麼多乒乓球檯讓小朋友新手打,他父親拿把鐵尺,數屋企個廳地磚分界,不要少看這些(做法),有很多重要的東西正正係從這些(做法)之中獲得!
細個我係對住道門打

引用:
原帖由 悠閒一族 於 26-1-2017 02:54 PM 發表
3歲福原愛

GeBr2GsqX0U
其實幾可憐!

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017/1/26 14:25 發表

如果師兄有睇片的話,咁細個的,推球的拋物線係高d,因為佢地多數用板頭打波
身高唔夠,要有拋物線先過到網?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/1/26 13:55 發表
不好意思,表達得不好,我意思是正常打波拍頭向橫掃波,但小朋友太矮迫住拍柄在下拍頭向上,是否會有另一種特別適合矮小兒童的握板方法及打球方法?
唔打撞擊 打拉波

引用:
原帖由 范少伯 於 2017/1/26 14:02 發表

据 在下 聽闻せ理解, 1 般系等球降落到適中高度才擊球,因為噉樣会较难打近桌,所以要盡量強旋转以減低对手打短球既可能性云云。。。在下 中 3 才開始接触乒乓球,所以其& ...
近台波都有下降期吧

發新話題