發新話題

[是非] 有沒有兒童板法?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 rckw 於 2017-1-26 15:18 發表

最怕大個左改唔返手勢
暫時未見到

剛剛查過資料,鄧亞萍只有1.5米。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

侏儒點打?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 15:25 發表
結論似乎打乒乓球係無年齡限制,但有高度要求。
其實都冇

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 15:34 發表
忽發奇想,不如論壇比賽以小朋友的高度分組或讓分。。。不是更公平嗎?
超高小朋友咪慘

大家小心俾人話灌水。。。

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-26 18:18 發表
沒辦法,只怪他(她)生得矮
得幾歲,當然矮

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-1-26 18:44 發表

也不是全沒辦法的,可以選擇盡快去食多d芝士,飲多d奶………………
應該會對這樣的年紀生長方面有幫助
唔係講笑,送去外國,返黎應該大隻左、高左

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 18:45 發表

高高大大學洪拳,矮矮細細學詠春,或者會有高人發展一套適合矮小人士的乒乓板法呢!
乒乓球的運動員唔算高

想睇鄧亞萍點處理對手放高球

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-26 19:16 發表
等於矮仔打籃球, 4呎11, 人地6呎, 有乜計
矮仔靈活,變速好

引用:
原帖由 SSPSK 於 26-1-2017 09:05 PM 發表
剛剛查過資料,鄧亞萍只有1.5米。
即係5呎爭吋半

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017/1/26 21:01 發表

小弟唔識物理
唔使識物理,拉上旋弧圈球,低位拉都應該易到台

引用:
原帖由 rckw 於 2017-1-27 09:54 發表

唔使識物理,拉上旋弧圈球,低位拉都應該易到台
揾專人解釋

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2017-1-27 15:39

引用:
原帖由 金擇魚 於 27-1-2017 10:30 AM 發表
liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />liness" />2lLdDWdV0ts
除左摑,仲有勾手。。。多謝分享。

細路得幾年人仔,最好是打好基本功,即是全身對球的感覺:

腳步能跟球,能協調腰及手,眼睛釘住球的運動方向,判斷球速及落點,把球擊打向前,呢點最重要。

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
腳步能跟球,能協調腰及手 << 基本功
眼睛釘住球的運動方向,判斷球速及落點 << 思想與智慧
把球擊打向前,呢點最重要 << 吃得苦
.
.
.
.
.

本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 27-1-2017 12:14 PM 發表
細路得幾年人仔,最好是打好基本功,即是全身對球的感覺:

腳步能跟球,能協調腰及手,眼睛釘住球的運動方向,判斷球速及落點,把球擊打向前,呢點最重要。

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ...
深表認同

成年人與小孩子的基本功應該有所不同吧?

發新話題