105 123456
發新話題

[是非] 有沒有兒童板法?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

有沒有兒童板法?

同齡小朋友身高差別很大,球檯又不可能一邊高一邊低,針對身材矮小的孩子(手肘未到檯面),是否有特別的握板及揮板法呢?

水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

師兄問緊兒童握板方式?

兒童專用板?

係唔係正反手揮板動作?

可以轉用矮檯?

矮小有矮小的打球優勢,
或者可以等待身體再高d才再打

引用:
原帖由 SSPSK 於 26-1-2017 12:16 發表
同齡小朋友身高差別很大,球檯又不可能一邊高一邊低,針對身材矮小的孩子(手肘未到檯面),是否有特別的板法呢?
抱歉 暫時未能理解樓主所問的最後一句的意思

引用:
原帖由 LaPooh 於 26-1-2017 13:00 發表
矮小有矮小的打球優勢,
會否考慮另外抽些時間去打籃球,跳繩,游泳,踏單車…………?
可能會令小朋友更加快高長大

小童特別動作/打法?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-26 12:39 發表

可調校高度 既臺
一邊高,一邊低

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-1-26 13:00 發表
矮小有矮小的打球優勢,
唔長高,唔洗打

引用:
原帖由 鷹眼 於 2017-1-26 13:17 發表

會否考慮另外抽些時間去打籃球,跳繩,游泳,踏單車…………?
可能會令小朋友更加快高長大
飲牛奶

不好意思,表達得不好,我意思是正常打波拍頭向橫掃波,但小朋友太矮迫住拍柄在下拍頭向上,是否會有另一種特別適合矮小兒童的握板方法及打球方法?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

即係小朋友唔應該太早(太矮)學打乒乓球?

拍頭在上拍柄在下似乎無辦拉到上旋。。。

引用:
原帖由 夜魔俠 於 26-1-2017 02:05 PM 發表
企係卡板上面打liness" />
似乎唔塾高唔得。。。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 13:55 發表
不好意思,表達得不好,我意思是正常打波拍頭向橫掃波,但小朋友太矮迫住拍柄在下拍頭向上,是否會有另一種特別適合矮小兒童的握板方法及打球方法?
矮檯,如果矮過矮檯,唔好意思,遲d先學

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-26 14:01 發表
如果師兄有睇片的話,咁細個的,推球的拋物線係高d,因為佢地多數用板頭打波

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-1-26 14:02 發表

据 在下 聽闻せ理解, 1 般系等球降落到適中高度才擊球,因為噉樣会较难打近桌,所以要盡量強旋转以減低对手打短球既可能性云云。。。在下 中 3 才開始接触乒乓球,所以其& ...
伯伯講得太深奧了

105 123456
發新話題