發新話題

直橫同時玩

直橫同時玩

但又不影響兩者的技術水平, 可行嗎?

我連日直都打埋,日直最好,其他中直橫板取分能力都差不多,最主要本身唔勁,可以唔使埋贏輸問題

回復 2# 的帖子

好提意, 但難度極大

引用:
原帖由 范少伯 於 22-1-2017 07:27 PM 發表

视乎你追求啲乜。假设你本身系右手横板,已有一定実力せusual gang。咁你左手初学,就可以識多啲新朋友。有時你约一個新朋友打,出到来先知佢低班過你好 ...
好建議,配合埋左右橫中日直6個組合,遇上任何對手都可係如魚得水。

回復 5# 的帖子

有創意

其實左直右橫, 是否真的不會互相受影響呢? 步法上又怎樣?

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 19:51 發表
其實左直右橫, 是否真的不會互相受影響呢? 步法上又怎樣?
將所有野相反過黎,當自己系左手。左直右橫比起你,同一隻手,玩直又玩橫,會安全好多,而且比較有趣味 。影響非常細微
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

照計左手與右手步法要相反
<-->
.

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 20:16 發表

你自己玩得開心就系可行
我個人認為系會有影響,因為直板同橫板動作系有d唔同,轉黎轉去不利動作固定(即是習慣一個動作),動作定打球亦比較穩定。我分析系甘,選擇在你自己 ;flo ...
動作唔同。一舨都話唔好。
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-23 08:46 發表

動作唔同。一舨都話唔好。
唔个个人都觉得想玩到动作好标准,好规范。有d人天生就唔中意练波,怕闷,成日要顾住动作会有姿势は实际。
有d人就系有性格,钟意一渣起块板,就系打计分
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

左手畫圓, 右手畫方
主板:
DHS Hurricane Hao 656 / Stiga Carbonado 90 / Butterfly Timo Boll ALC / Butterfly Clearfield / Sword MGA
正手膠:
Xiom Omega V Tour / Butterfly Tenergy 05
反手膠:
Donic Barracuda / Joola X-plode Sensitive

周伯通雙手互博 。。。。。。。。
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

引用:
原帖由 philliphyma 於 2017-1-23 09:11 發表
左手畫圓, 右手畫方
左手將規, 右手拿矩. 兩手並出, 即成規矩.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 18:56 發表
但又不影響兩者的技術水平, 可行嗎?
實得,已經有人咁做, 橫,正板, 正,反膠打晒, 仲要全部打到甲組前列,佢姓鄧.......,叫阿基.

我都係直橫同時玩, 如果唔疏於練習任何一項,係可以保持水平既.
有時還會有新的體會,打破固有既技戰術思維.
不求輸贏,只求鑽研.

回復 25# 的帖子

GOOD NEWS

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-24 22:08 發表
GOOD NEWS
我諗最好起碼確定邊個係自己既主要打法.
本帖最近評分記錄

發新話題