發新話題

預備接發球烏低身屈膝的動作有何用處?

講少少題外話,馬龍都曾經被人一盤波偷兩次正手

大家估下馬龍有何反應?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-22 09:30 發表
講少少題外話,馬龍都曾經被人一盤波偷兩次正手

大家估下馬龍有何反應?
係完全無反應,仲係烏身屈膝緊,係完全無意識去接發球

唔係出現一次,係兩次

如果連國家隊的球員都起步唔快,何況業餘人士

呢兩個片段好清楚見到四位球手一開始係烏低身屈膝,但當對手一拋球就已經開始起身

並不是球彈在台第一次反彈後,才決定是否按照判斷的情況去調整伸高或下蹲的幅度

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2017-1-22 17:56

呢兩個片段同上面相反,球手有烏身屈膝,但並沒有起身

但有否影響他們打球?

小弟認為冇

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2017-1-22 18:02

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 12:15 發表

可能小弟表達得唔好,其實唔系話起身,應該系重心提起,起身企直系錯,亦不是乒乓球動作,原因fast兄已經指出。如果細心觀察,佢地重心系有調整,如果你打高球系烏身屈膝好低,相信系打唔到,同樣拉下旋,來球弧線 ...
Aruna Quadri、Vladimir Samsonov 真的有重心轉移嗎?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 12:25 發表

你指邊種重心轉移?正手攻球或拉球都有重心轉移
定系調整重心高低?
我答你系有
咁 . . . 提起重心黎做咩? 靈活D?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 13:08 發表

重心高低,其實一個用途也是為了移動,另外就系發力。打球不會一成不變,需要調整,打球要合理,例如放高球,要前後左右跑動,對方可能會缩一個短球比你,系呢個時候就系靈活d。重心就唔會好似拉弧圈甘低,拉 ...
呢個就係小弟想問的問題

何謂重心高與低?

企直個人,重心一定高?

烏身屈膝,重心一定低?

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 13:58 發表
其實駛鬼搞咁多嘢,覺得有點多餘,適當的降低重心已足夠
認同

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-1-22 13:59 發表

要睇身高
身高歧視

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 14:07 發表

完全企直就一定系錯,一定有輕微屈膝同前傾,除左重心高低之外,仲有就系必須前傾,企直用不上腰腿的力量,重心高低可以調整,但任何時候都系要保持前傾。
完全企直好似你平時企系度一定系重心高。
烏身屈膝,重 ...
講返小弟上面馬龍的例子,馬龍動作應該標準!?

但他連反應都冇,咁預備動作有咩用?

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 15:40 發表
其實乜都唔屎理,贏波就得
贏波才是王道

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2017-1-22 17:03 發表
彎腰多少每人習慣不同,攻球手與防守型也不同,基本是身體按對方擊球時間預早起動進入擊球節奏,所以連第一落点都未出,甚至方向相反也有機會修正到。
呢樣又未必,正如偷正手一樣,身體根本反應唔切

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 20:09 發表

無話絕對標準,配合打法而已。世界球手個個動作,連預備都有唔同,無話標準,適合自己就可以。講翻無反應, 縱使馬龍,亦有判斷錯誤的時候。
馬龍的動作未必適合你,業餘球手系計分當練習,專業系練習 ...
既然業餘有業餘的一套,何必去追求標準動作、標準技術

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 21:30 發表

我幾時有講過,一定要標準動作,一定要標準技術?只是根據題目回應翻,講翻個原理就系甘簡單,更無叫人去甘做,鍾意咪睇下,唔鍾意咪無視我,甚至減我十分,我都好開心
G兄唔洗咁勞氣,小弟講個句唔係針對緊你,係感慨

發新話題