49 123
發新話題

預備接發球烏低身屈膝的動作有何用處?

試答多次
歌手唱歌需要音樂前奏後,準確入歌才可以按節拍(節奏)唱下去。
乒乓球來回中身體是在一個連續動作中的節奏狀態,乒乓球接發球是在發球者球拍觸球前瞬間起動進入節奏。
起動腳步移動幅度可大也可小至僅止脚腕UN一下,目的是身體進入動作節奏狀態。
上身弓起程度按個人習慣進攻防守打法有差別,腳步下蹲程度也各有不同,奧查、波爾膝部較彎用較深蹲方式,
中國隊較多上身前傾多但膝部彎曲較少淺蹲式,個人覺得會更靈活。
低角度判斷發球更好係鄧亞萍給大家美麗的誤會。

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 01:55 發表
小弟嘗試解答,有錯請指正
預備是配合步法,起動更快,烏低身屈膝系為左借地力,好似人地跑步預備甘樣。假設人地急求偷襲你正手位,你甘樣做就可以快速地交叉步撲過去。或者人地開你反手位置長球,一個 ...
其實呢位人兄已答左
使乜長篇大論.

其實唔好理接發球先;首先係你平時打波既動作,係咪烏身屈膝做起點先,你唔會企直個身做打波個起點。咁講返第二步起身去接球,其實係你預計對方個發球大約係邊幾類同落點,你就起身移動到個幾個落點既共同步位,再從對方個一連串發球動作,一路收窄個可能性,一路移步。你睇馬龍個場0:22個球就明。咁點解有人唔起身,係關佢自已和對方打波套路。如我跟本冇檯內拉,擰波個下,只係搓,跟本唔洗咁急去接你發球,又或者你係削球,十球有九球出檯波,我企起重難去做銜接動作

我講嘅係另一件事,純屬個人分享,不喜免談

引用:
原帖由 guccipo 於 2017-1-23 00:08 發表
我都不明白為可大多球手企在最左的反手位,有時開直底線快球有時又真係來不及反應,以前的球手更企得開和左 ,乒乓球又不像網球不能開過線,定還是專業球手都少開陰人正手的球 ?
其實唔係平企,係半則身咁企,你當係反手位你則身拉完,重可以搶返正手位咁囉。唔係少開陰人正手的球,而係用處不大,比人睇到,一抽中就輸。你話來不及反應,基本上沖對角快球你都輸。

明白明白 多謝師兄指導分享 THANKS!
引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-1-23 15:20 發表

其實唔係平企,係半則身咁企,你當係反手位你則身拉完,重可以搶返正手位咁囉。唔係少開陰人正手的球,而係用處不大,比人睇到,一抽中就輸。你話來不及反應,基本上沖對角快球都夠。

我諗等對方開波既時候重心不妨低啲. 見到對方抛高個波會唔會抬高啲個重心就睇環境.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

睇劉詩雯接發球係最清楚
網球接發球原理一樣

呢個動作有名堂,網球界叫 split-step(分腿墊步),背後原理為 stretch-shortening cycle(伸展-收縮循環),利用人體肌腱儲存及回復彈性動能特性,以提升起動能力,見下圖

基本上任何球類運動都會用到,以下為沙排:

接發球前,先烏低,後伸展,作一碎步,同時將重心向下壓

49 123
發新話題