發新話題

預備接發球烏低身屈膝的動作有何用處?

球友跟我說是當你睇到諗到既時候再去起身接既時候已經太慢因你重心太低,所以看完片自已感受完,也想問問各位乒乓愛好者怎樣看這個預備與起身的看法
再一次多謝各位的意見分享和指導

不知道為什麼不能整段發出來

彎腰多少每人習慣不同,攻球手與防守型也不同,基本是身體按對方擊球時間預早起動進入擊球節奏,所以連第一落点都未出,甚至方向相反也有機會修正到。

正如悠閒兄的短片一樣,當一睇完就可以將之前的理論完全推番,定係專業球員專業到對手一拋球已能判斷來球的位置和旋轉?
我發這問題的諗法是,其實接球時的一刻根本不用這麼低,但為可又要在球未拋離手時烏得那麼低?作用是在哪呢?

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2017-1-22 17:03 發表
彎腰多少每人習慣不同,攻球手與防守型也不同,基本是身體按對方擊球時間預早起動進入擊球節奏,所以連第一落点都未出,甚至方向相反也有機會修正到。
這一點我很認同,沒太多複習的理論,小小彎身帶動身體進入球速快或慢的節奏 ,多謝師兄分享

回復 32# 的帖子

為何要烏咁低,低到要聞到張枱,其實原因非常簡單。。。
是因為要“型”

引用:
原帖由 悠閒一族 於 [url=tel:22-1-2017]22-1-2017[/url] 11:31 AM 發表 呢兩個片段同上面相反,球手有烏身屈膝,但並沒有起身但有否影響他們打球?小弟認為冇gMHDQRjImVId9PPf8gL0i4
認同,小弟愚見認為烏低身動作方便起動,最大作用是配合對手節奏,所以不同對手有不同起動時間可以理解。

睇下貓的動作都有啓示

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 15:40 發表
其實乜都唔屎理,贏波就得
贏波才是王道

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2017-1-22 17:03 發表
呢樣又未必,正如偷正手一樣,身體根本反應唔切

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 20:09 發表

無話絕對標準,配合打法而已。世界球手個個動作,連預備都有唔同,無話標準,適合自己就可以。講翻無反應, 縱使馬龍,亦有判斷錯誤的時候。
馬龍的動作未必適合你,業餘球手系計分當練習,專業系練習 ...
既然業餘有業餘的一套,何必去追求標準動作、標準技術

何為第一反彈

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 21:30 發表

我幾時有講過,一定要標準動作,一定要標準技術?只是根據題目回應翻,講翻個原理就系甘簡單,更無叫人去甘做,鍾意咪睇下,唔鍾意咪無視我,甚至減我十分,我都好開心
G兄唔洗咁勞氣,小弟講個句唔係針對緊你,係感慨

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-1-22 21:46 發表

小弟和熟球友或葉教練打波,由於老早已熟悉了他們發球的動作,佢地一拋高個波,就已經知道是長或短球(註:有些人發球局限於某動作模式,例如:正手高拋只能發長球,反手低拋只能發短球。),所以就可以不等待反彈第 ...
https://m.youtube.com/watch?v=skPItbNrJVc&feature=youtu.be
請問這段片,你認為樊振東是否熟悉孔嘉德的發球,尤其急的長球開在樊振東反手底線。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-1-22 23:06 發表

孔嘉德發急長球動作太明顯是長球了,又或者中國隊教練及樊振東在比賽前已經詳細觀看研究了孔嘉德的發球及戰術,所以樊振東在孔嘉德拋球及做發球動作的時候已經判斷到是長球,所以不需要再等第一反彈就立即起動去準 ...
謝謝解答,https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=DZMIhp21NnU
這段短片你又是怎樣看,張繼科是否熟悉對手發球。

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2017-1-22 23:14 發表

謝謝解答,https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=DZMIhp21NnU
https://youtu.be/qrKTm1IZW0s
這段相對較完整,可以給你參考下

我都不明白為可大多球手企在最左的反手位,有時開直底線快球有時又真係來不及反應,以前的球手更企得開和左 ,乒乓球又不像網球不能開過線,定還是專業球手都少開陰人正手的球 ?

職業就係職業...業餘就係業餘...

我就冇本事評論國手...因為人地係職業..跟業餘水準跟本相差太遠太遠太遠...

就算我講出來..人地都會笑...因為完全冇說服力...
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-1-22 04:51 發表

預備接發球烏低身屈膝是正確的,原因有太多,主要有兩個:

1. 這根本就是標準的預備打球動作,不論是否接發球,因為身體要前傾,屈腿,低重心,像跑車一樣,步法可以跑快一些以應付來球的不同位置,曲了腿等於彈 ...
高質量回文,好多人都唔明,其實打乒乓球, 發力唔係靠手,係靠對腳. 當年上教練課,余錦佳都講,其實手,個個打十幾年都會差唔多,但對腳,你唔從細練就死緊.發力係靠對腳,所以任個時候都要蹲低.
本帖最近評分記錄
  • q9450 +6 非常贊同 2017-1-23 09:52

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2017-1-22 23:14 發表

呢埸波樊振東1,3,5,7局
同2,4,6局既表現,我只覺得樊振東可以做影帝.

發新話題