49 123
發新話題

預備接發球烏低身屈膝的動作有何用處?

預備接發球烏低身屈膝的動作有何用處?

如題當我們準備接發球時大家都烏身屈膝,但當對手將球拋起我們就已起身去接球
想問問大家覺得這預備動作的作用是什麼?
多謝指教
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我都想知。

重心向前?(齋估)

講少少題外話,馬龍都曾經被人一盤波偷兩次正手

大家估下馬龍有何反應?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-22 09:30 發表
講少少題外話,馬龍都曾經被人一盤波偷兩次正手

大家估下馬龍有何反應?
係完全無反應,仲係烏身屈膝緊,係完全無意識去接發球

唔係出現一次,係兩次

如果連國家隊的球員都起步唔快,何況業餘人士

你的眼睛與球同一高度,及釘住出球位置,有乜用,自己想一下就知。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

覺得烏低身時更要放鬆手碗準備去搓,拉更是重要
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

呢兩個片段好清楚見到四位球手一開始係烏低身屈膝,但當對手一拋球就已經開始起身

並不是球彈在台第一次反彈後,才決定是否按照判斷的情況去調整伸高或下蹲的幅度

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2017-1-22 17:56

呢兩個片段同上面相反,球手有烏身屈膝,但並沒有起身

但有否影響他們打球?

小弟認為冇

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2017-1-22 18:02

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 12:15 發表

可能小弟表達得唔好,其實唔系話起身,應該系重心提起,起身企直系錯,亦不是乒乓球動作,原因fast兄已經指出。如果細心觀察,佢地重心系有調整,如果你打高球系烏身屈膝好低,相信系打唔到,同樣拉下旋,來球弧線 ...
Aruna Quadri、Vladimir Samsonov 真的有重心轉移嗎?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 12:25 發表

你指邊種重心轉移?正手攻球或拉球都有重心轉移
定系調整重心高低?
我答你系有
咁 . . . 提起重心黎做咩? 靈活D?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 13:08 發表

重心高低,其實一個用途也是為了移動,另外就系發力。打球不會一成不變,需要調整,打球要合理,例如放高球,要前後左右跑動,對方可能會缩一個短球比你,系呢個時候就系靈活d。重心就唔會好似拉弧圈甘低,拉 ...
呢個就係小弟想問的問題

何謂重心高與低?

企直個人,重心一定高?

烏身屈膝,重心一定低?

其實駛鬼搞咁多嘢,覺得有點多餘,適當的降低重心已足夠

回復 17# 的帖子

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-22 13:37 發表

呢個就係小弟想問的問題

何謂重心高與低?

企直個人,重心一定高?

烏身屈膝,重心一定低?
要睇身高

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-22 13:58 發表
其實駛鬼搞咁多嘢,覺得有點多餘,適當的降低重心已足夠
認同

引用:
原帖由 Dynax88 於 2017-1-22 13:59 發表

要睇身高
身高歧視

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-22 14:07 發表

完全企直就一定系錯,一定有輕微屈膝同前傾,除左重心高低之外,仲有就系必須前傾,企直用不上腰腿的力量,重心高低可以調整,但任何時候都系要保持前傾。
完全企直好似你平時企系度一定系重心高。
烏身屈膝,重 ...
講返小弟上面馬龍的例子,馬龍動作應該標準!?

但他連反應都冇,咁預備動作有咩用?

回復 25# 的帖子

其實乜都唔屎理,贏波就得

先多謝咁多位師兄無私的分享!
其實我自已都有做過下資料搜尋,同睇下片自己諗下,自己開頭感覺烏低效用應是要用來集中精神來看發球旋轉強弱及來球位置長短和預備迎前搓球或退一步拉球,但有一日同球友練波,他提醒了我不應烏太耐,他也說很多球拋離手已起身迎球,開頭我也感到與我本身的想法不同,但一試也無放,而且回家也不定看短片看看人家的預備動作兼起第的時間,發覺真的跟球友就的一樣,跟本沒有看球第一下點

49 123
發新話題