22 12
發新話題

本週討論:教練推薦入體院練波

本週討論:教練推薦入體院練波

今日教練大會,散席后身邊的朋友向本壇分享。體院疑似推出教練推薦球員計劃。
只要有教練推薦,球會便有机會每天下午 3:00-8:00pm 到體院練波。

本論出此 POST 想了解各方人仕對此計劃有可意見?建議

1) 少年精英,精英隊,青苗會否直接入體院練波
2) 體院教練,球枱是否足夠
3) 若你是教練,你會否推薦學生入去
4) 若你是家長,你會否比子女去體院

為保持中立性,本論壇不會發表任何意見,但我覺得任何計劃都可試。
數年前乒總建立的少年精英計劃十分成功,當年打少年精英的小朋友 90% 已入了港青。
而香港球員近年多了机會去不同地方訓練,成績亦有目共睹。
建立討論除了讓各位公開的各舒己見外,亦可以給乒總體院聽聽不同的聲音。

為鼓勵大家發言,此版塊容許匿名發帖,大家也可嘗試此功能。
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

其實這計劃已實施多年啦!不過只限於嫡系人仕。

這計劃詳情都未清楚,但我估是入去同少精一齊訓練?
一.這類人要否跟少精一樣要比學費,如體院有額外資源,應該增加少精名額給他們名正言順考入隊,無名無份不倫不類
二. 既然乒總有少精及精英隊考核制度,就應該跟足,我覺得這計劃是給一些與乒總關係特別好教練走後門方式,黑暗……!
三.倒不如名正言順直接讓所有教練可以推薦球員去考少精或精英隊,經過考核入隊。

其實好多野都係講關係

回復 8# 的帖子

根本搞屎棍,搞野出來方便打關係……

之前零分至三十幾分既都入體院,
佢地一句有(潛質),就攪掂.

引用:
原帖由 williamkeung 於 2017-1-21 10:58 發表
根本搞屎棍,搞野出來方便打關係……
其实又未必是這樣,無能力比你有關係入到去還是打不上的。机會可能是人比的,但能否把握只能靠自己
香港乒乓網

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-1-21 11:48 發表
之前零分至三十幾分既都入體院,
佢地一句有(潛質),就攪掂.
魚教練可以試下推學生,看下收唔收便知有無 (潛質)
香港乒乓網

回復 12# 的帖子

如果魚教練認為有潛質去推薦,但考時考官又話無潛質唔選,到時大家會否勁尷尬。

其實有新idea試下無妨,可能有好效果,但乒總要嚴守規例,不是揸fit人隨便喜歡點做就點做,點選就點選,堅持法治而不是人治

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-1-21 13:35 發表
一直都係人治
關係 都係重要

絕對唔同意,以前我地都視入體院為目標所以先無限付出打生打死(唔係計排名既年代)
而家郁D就話入體院訓練,郁D又話可以代表香港比賽,點逼班小朋友/年青人苦幹..
老實講,呢幾年有時候見到D穿起港隊球衣既球員..心裡總會質疑真係夠水平代表咩

不一定要取代 ! 只要有競爭世界先有進步 ! 好似聖約翰救傷隊同紅十字會咁,既是同行亦係競爭對手,但都係做好事 .

乒超領隊 : 雄昇球會

冰粽有規定 , 少年精英不可教少精學生 , 因怕影響進學習度 , 但少年精英教練可以叫學生用綠咭身份去少年精英打波

少精的收生標準都是一樣任佢講。
乒總分得幾分的收,10幾分的都收,新一代入唔到32強的都收。

補充:
綠色通道首要條件
---具潛質而有志成為職業乒乓球運動員者---

想考大學做醫生/律師...可專心讀書.

支持按排名,打輪選.

細心想下: 有潛質點解選唔到  ? 選唔到點解唔加鐘補到選到 ? 加左名額都選唔到,究竟係制度問題定個人問題 ?
乒超領隊 : 雄昇球會

「人」就是社會前進的動能,有人就一定不公平,制度會握剎前進,所以要做到平衡,最好方法是各半。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我相信沒有一個機構開設一些新方向,目的就是給大家反感的,只是大家沒有真正收到其出法點。

講得好好
香港乒乓網

22 12
發新話題