發新話題

[橫板] $2500 想揀輕身橫拍

本主題由 (=^x^=) 於 2017-1-9 22:21 下沉
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-8 11:07 發表

tenergy都唔輕
以好打為標準,重量將就下,忍受住先
跟不講道理的人講道理,你也是不講道理

引用:
原帖由 je5181996 於 2017-1-8 10:58 發表
諗諗下mxp同elp堅係重,我有個朋友去boll alc(91g)加埋mxp elp最後189-190g
同埋蝴蝶碳板 普遍都85g 以上

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 11:09 發表

R7即係邊塊膠?
yasaka r7

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 11:06 發表

都冇話特別鍾意,
因為太耐冇打,買嗰時老闆推介,
所以買咗嚟用
不過講真手感唔錯
但實在太重
唔怪得老闆,因為通常介紹大路野

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 11:40 發表

好,呢個星期會去買
仲有多個問題,
ALC.S 同 ZLF.S 有咩分別?
呢2塊都好似係新嘢(?)
網上測評唔多
舊野innerforce layer alc /zlc玩過,覺得唔錯。新野應該唔會差過舊野。
舊野layer alc 咬球,要主動發多d力。layer zlc,純木手感,借力/控制為主的打法會較為適合。
你可以上網查下 alc 同zlf 特性。新野系力材換左雲杉,睇你要唔要做下勇士 嘗試新野。
想嘗試tenergy 就試05吧,反手用r7 ,雖然t05系重,可以系板上面,選擇比較輕。可以whtsapp 去乒乓球商店,問下,問多幾間,有無82g左右,太輕都難揾,可能82g都比較少,只是我估計,因為我一般都打比較重的板。
(只能參考,未必正確和適合你)

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 11:17 發表
R7 師兄們用嚟做正手定反手?
海綿要2.0定max?
有冇多塊膠推介?

板方面繼續用番 stiga Carbo7.6 好唔好?
但其實自己想試轉打butterfly
推薦 max

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2017-1-8 12:00 發表

其實tenergy都好輕,放反手幫忙減輕都ok,再輕就bryce high speed反手,現時最輕的膠,反手用較好
bryce high speed 唔夠大路,所以一般都唔敢介紹人地用 ,系輕,系好打。我覺得好打,又不等於別人覺得好打

有唔同柄選擇,唔知道你知唔知。既然甘想嘗試新野,可以試下 其他 柄,可能會覺得好舒服
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 11:17 發表
R7 師兄們用嚟做正手定反手?
海綿要2.0定max?
有冇多塊膠推介?

板方面繼續用番 stiga Carbo7.6 好唔好?
但其實自己想試轉打butterfly
關於海綿厚度的討論,參考下
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=75989&extra=page%3D2

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=75018&extra=page%3D2

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 16:37 發表
度咗半日, 而家初步決定:
butterfly Innerforce Layer ALC.S
正: T05 (max)
反: R7 (max)

whatspp 問緊老細有冇現貨
有就一陣出去買
唔該哂咁多位師兄
師兄好似好趕甘

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-8 16:43 發表

剛考完試,估計有科應該要補考
但出成績前可以鬆一鬆
加上之前溫書積落的壓力,
要金錢同運動發泄下
打發球機 十個鐘 乜都發洩曬啦

引用:
原帖由 Ghstt 於 2017-1-8 18:36 發表

唔係掛
一定系,除非唔系

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-12 01:13 發表

所以我最後都揀番alc...
噚日去咗打發球機,
覺得alc + t05 + r7 手感冇用徳國膠咁爽快
速度亦好似冇咁快,但穩定性就比以前高
可能同真係同板的重量有關
手感上如何,滿唔滿意

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-12 01:47 發表

打法有啲唔同
呢塊可以連續比我不斷大動作引拍拉球
長時間打冇咁容易攰
可惜我技術有限
同埋呢排先發現細個打波的動作學錯咗...
而家努力更正中...
呢塊板好咬球,比較軟,對自己發力要求比較高,要運用好腰腿的力量。唔發力個波唔去,有無甘既感覺

引用:
原帖由 hyperzetman 於 2017-1-14 10:47 發表
噚晚同朋友打咗一個鐘,
感覺反手唔夠力,借力打好易落網
(比德國膠寵壞咗)
但拉球的感覺好正
現努力磨合中

另一問 R7 同 barracuda 相比,邊塊好用
呢塊板特色,借力系弱d,不能唔用力放塊板系度擋,一定要主動用少少力帶過去

發新話題