發新話題

本週討論:初學乒乓是否要買 Tenergy + ZLC?

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-1-3 15:46 發表
器材其實都同技術相輔相成,兩樣都重要。有好既器材會更容易準確練習好既技術。

另外打同水平既對手有好既器材先好玩,器材甚至可以彌補都少少實力差距。當然唔應該靠器材黎彌補,因為會本沒倒置。
不一定用好的器材,才能更容易準確練習好既技術

重要係不停練習 + 實戰經驗,不斷改善缺點

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-3 22:16 發表
你意思係用專業拍是可以(不是最貴),但有些教練立心不良,要你用再貴d,從中圖利
"建議"用再貴D,可以幫你買埋,再打個折俾你

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-3 23:50 發表
"建議"用再貴d,之後小朋友冇進步,佢都係賺得一次。之後冇生意

初學車新牌,係咪一定揸賽車,唔一定,有人話公路揸浪費,有人話等佢做到賽車手先,有人話用住先,去到六波咪去囉。
教練應該會俾心機去教

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-1-4 00:33 發表
器材平不一定差, 貴不一定適合
認同

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-1-4 10:51 發表
好既器材對練習都重要

用文具店 30 蚊既套板根本好難練波
成品板已經可以

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-4 12:28 發表
咁關教練建議用板乜事?用心教但佢點條黑路比小朋友等佢打得差?
唔明?

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-5 10:28 發表
我係一個初學乒乓既細路哥,初學想打波,買返塊扳,唔小心走咗入黎見到初學乒乓是否買tenergy +ZLC。只睇版主你既comment, 只睇到#110如下:-
我細路哥比較直接,如我理解錯誤請指點,謝謝
#5 依家D板同膠都 ...
師兄,你複製晒小弟同另一位版主的內容係無用嫁喎

而且,你逐點回應,想表達甚麼?

表達初學應用貴器材?表達初學不應用貴器材?

立場都冇,好難有討論喎

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-5 11:15 發表
我係一個初學乒乓既細路,你地既對話後面有括號,係我對買板既心路歷程,想你指點下我有冇理解錯
師兄你自己的心路歷程,係師兄你自己的感覺

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-5 12:18 發表
睇討論區文章要根據前文後理,仲要睇標點符號及表情公仔才能準確判斷作者真正意思,邊句真心話,邊句係反話要自行判斷。
表情符號比文字更重要

引用:
原帖由 華朗先生 於 2017-1-5 12:26 發表
我小朋友理解力底,師兄冇objection咁我應該冇理解錯。Thanks
小弟估計無人會"反對"師兄

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-5 19:41 發表
以為討論區係辯論區。。。。
真恐怖

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-1-5 19:49 發表
家長大可以買zlc換支銀河柄,塊Tenergy擰轉貼切去牌子,這樣做小朋友就可以用最好的器材又不會囂張傲慢了。
偷龍轉鳯

引用:
原帖由 綠燈俠 於 2017-1-5 20:14 發表
想當年我用盾牌,學球也不比用032的同輩差呢!
綠燈兄學習得好

引用:
原帖由 mlc130213 於 2017-1-6 00:37 發表
好多器材專家都唔識打波
即是?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-1-6 14:04 發表

即是?
理論還理論,實戰還實戰?

發新話題