發新話題

本週討論:初學乒乓是否要買 Tenergy + ZLC?

本週討論:初學乒乓是否要買 Tenergy + ZLC?

某教練跟我說新一代訓練班有不少小朋友是 05+64 再來一塊水谷準
其实初初打波的大小朋友應該用什麼乒器

每個回覆自動加 +2 分
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

Test
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

五夾純木加平平地大陸膠皮2塊 已經夠打 例如72908 加天翼

有錢人係要(超)水加T05T64先至出得街.
唔好超水配兩面國狂三就得啦.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

依家D板同膠都咁平,銀河/Stiga + 天極2/焦點3/729 呢D已經有排打

講真既, Tenergy係幾好打既. 最絕既係T05高手未必個個都啱, 但係初學者就點都會覺得佢好用. 整埋塊碳纖板, 有力出力, 冇力借力. 咁都打得下架.
話就話難啲上手學技術. 但係有取好既教練就冇有怕.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:16 發表

可能教練因素,教練推薦打打外國膠,家長又絕對相信教練的專業角度。不過中國膠的確會有,質素/質量唔穩定問題出現,例如海綿硬度 和 膠皮膠面的黏性。中國膠一定系要主動發力,發力唔好,甘教練咪唔推薦。
咁啲教練又未必想啲細路打黏膠開始. 天極同729普及套都係黏膠. (都同意可以用的平平地既澀膠開始.)

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 15:58 發表
個人認為,小朋友對小朋友,大家都無乜力。唯有靠器材彌補,增加速度。人地個個用碳板,如果你唔用碳板你會 先天上的優勢輸比人。另一方面,就系面子問題,人地有,我又要有,我無好似低人一等甘,誰都不願意做下等人 ...
個個都是初學,訓練最重要

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:01 發表
一方面系名牌效應。另一方面也有實際意義,板同膠,已經系最好,無野瀨,只能瀨自己技術。此外,一塊板可以玩好耐,所以買貴d都唔怕。
板同膠係最好先有得瀨。瀨狀態

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:10 發表
純木系需要深厚功力,即是要懂得用力/主動發力,才打出高質量的球。小朋友的打法,基本功借力為主,需要super zlc/zlc 才打出個人風格。
小弟唔認同,內地有幾多初打波的小朋友,會用到super zlc/zlc 呢類板,但內地的小朋友又真係勁D

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-2 16:11 發表
講真既, Tenergy係幾好打既. 最絕既係T05高手未必個個都啱, 但係初學者就點都會覺得佢好用. 整埋塊碳纖板, 有力出力, 冇力借力. 咁都打得下架.
話就話難啲上手學技術. 但係有取好既教練就冇有怕.
最後又要還原基本步,基本功最重要

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:16 發表

可能教練因素,教練推薦打打外國膠,家長又絕對相信教練的專業角度。不過中國膠的確會有,質素/質量唔穩定問題出現,例如海綿硬度 和 膠皮膠面的黏性。中國膠一定系要主動發力,發力唔好,甘教練咪唔推薦。
呢樣又相輔相乘,細個已經學識發力,之後,學上去就容易好多

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-2 16:24 發表

咁啲教練又未必想啲細路打黏膠開始. 天極同729普及套都係黏膠. (都同意可以用的平平地既澀膠開始.)
唔怕得罪講句,內地教練自己細個都唔用外國膠,一樣打到好成績

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:48 發表

小弟重申切入點,呢度香港嘛
拎唔到平衡點

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:49 發表

某d怪獸家長急於求成,要比賽獲得成績,教練飯碗要緊,當然盡量迎合唔同需要。
叫學生改用邪膠比賽

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:50 發表

認同啊,內地小朋友勁過香港大人
內地呢樣好過香港,咁香港係咪應該跟內地一樣訓練

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:52 發表

絕對認同,基礎先打好,之後就容易很多。但某些教學方式,系揠苗助長
最後,又去返教練、家長問題

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:53 發表

一方水土養一方人 ,內地教練 人地專業嘛
香港教練都係專業教練

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:54 發表

瀨對手太強
任何事都可以瀨

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:55 發表

好多呢d教練
轉出路,轉出生機

發新話題