31 12
發新話題

[膠皮討論] 今天再度試打狂皓2

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

今天再度試打狂皓2

一直用開狂皓3,2好耐冇用,今天再試打,的確係一塊好板,我兩面貼外套的,旋轉強,控制不錯,底勁都好厚,與狂王2差無幾,好全面,正!

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-2 14:02 發表
一直用開狂皓3,2好耐冇用,今天再試打,的確係一塊好板,我兩面貼外套的,旋轉強,控制不錯,底勁都好厚,與狂王2差無幾,好全面,正!
師兄試打的是皓2橫板?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 2# 的帖子

直板
但唔知點解,覺得3底勁好像不及2,還是我錯覺呢?

皓3直板我試打過. 佢中間嗰一層玻碳幾厚下(要一層碳同時撐起塊板既兩面). 我發力既時候覺得感覺到佢既存在(唔知會唔會係心理作用). 理論上講, 加咗呢層碳料亦應該會對塊板既大幅度形變有啲阻礙.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 4# 的帖子

即是怎樣呢?

退到最遠台加料板好多時都唔夠純五木咁有效率. 中近台亦要留意發啲力調動啲硬料.

回復 6# 的帖子

變型大, 力量會強D?

五純木拉波好就係靠形變. 另外五木打遠台波都會利用形變儲能. (咁唔算講物理. 唔想講物理.)

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-2 15:41 發表
即是怎樣呢?
唔好意思,唔系有意得罪。可能師兄發力唔系甘好,打唔透入板心,打唔透兩層纖維,所以覺得唔系甘好。

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-2 16:17 發表
五純木拉波好就係靠形變. 另外五木打遠台波都會利用形變儲能. (咁唔算講物理. 唔想講物理.)
講物理就無畏,一陣又爆發戰爭,講笑
講翻正題,五夾系變形,變形好,球在板停留時間長,旋轉會強d,二速快過一速。碳板變形稍弱,系一速快d。
五夾木,打遠臺靠的就是 真功夫 了,一定取決自身發力是否良好。

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-2 16:00 發表
變型大, 力量會強D?
自身發力 強 力量會強d

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:22 發表

講物理就無畏,一陣又爆發戰爭,講笑
講翻正題,五夾系變形,變形好,球在板停留時間長,旋轉會強d,二速快過一速。碳板變形稍弱,系一速快d。
五夾木,打遠臺靠的就是 真功夫 了,一定取決自身發力是否 ...
堅料. 唔使講物理都講得咁堅. 好嘢!

回復 9# 的帖子

理論上是否應該三底勁係好過二呢?

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-2 16:33 發表

堅料. 唔使講物理都講得咁堅. 好嘢!
因為我唔識物理
物理比你地d 專家講啦

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-2 16:33 發表
理論上是否應該三底勁係好過二呢?
理論上系,不過適合最重要
對比翻蝴蝶 外置碳 纖維板,呢d已經系純木

此世界是乒乓世界. 我下個月同我中學個物理sir飲茶先至同佢講物理啦.

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-1-2 16:38 發表
此世界是乒乓世界. 我下個月同我中學個物理sir飲茶先至同佢講物理啦.
入吹水區同范少伯講物理,等我地學下野

回復 11# 的帖子

我覺二代力水好D

回復 10# 的帖子

二代係五夾純木呀, 三代有碳.

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2017-1-2 16:40 發表

入吹水區同范少伯講物理,等我地學下野
不如一路嘆絲襪奶茶一路頃乒乓波.

31 12
發新話題