29 12
發新話題

[膠皮討論] 生膠 及 正貼 如何分辦?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

生膠 及 正貼 如何分辦?

我只懂分長膠,生膠及正貼唔識分
望指教
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

生膠同正貼最大分別係硫化程度

硫化度上,正貼要更加接近反貼,生膠就要低好多

從肉眼上分辨,正貼都係實色,生膠就會有啲透明

質地上,正貼磨擦力要高好多,生膠摸落要滑得多,有浸油响面敢既感覺

彈性上,正貼冇生膠咁彈,前者膠粒都會硬啲
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 謝謝指教 2016-12-31 02:43

但什麼是 硫化度?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

所有橡膠基本都要經過「硫化(vulcanization)」先有應用價值,因為未經過處理既橡膠既冇彈性、又痴手、回復力低,加入硫同加熱處理後,橡膠會產生一個好神既化學現象,叫「交聯(crosslinking)」,見下圖。硫化後既橡膠會搖身一變極具彈性、唔痴手、回復力高。而交聯度可以經由硫化度控制,即係用硫份量、加熱溫度同時間之類。

http://www.pslc.ws/macrog/exp/rubber/sepisode/ent.htm

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 多謝分享 2016-12-31 09:42

外國膠九成九都係正貼,响大陸生膠多見於半長膠

簡單講,有轉又快而且球路正既粒仔都係正貼

<----------性能導向---------->
長膠 - 半長膠/生膠 - 正貼 - 反貼

咁咪好容易誤導他人?

寫係生膠,原來性能係正貼或半長膠

有人話外國膠只分正反, 不理生熟
<-->
.

多謝解答

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-31 15:40 發表

http://chunhingtt.com/index.php? ... &product_id=856
請問這是生膠還是正膠?而日本膠皮又系點樣分?求教
小弟都想知,越來越混亂

所以會唔會偏向半長膠方面發展?

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-31 15:43 發表

好亂啊
除左顆粒的限制外,但性能同其他膠一樣. . . 如何分類??

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-31 15:50 發表

使用上的感覺,生膠打過去比正膠沉,正膠摩擦力強過生膠。打呢d膠,板型比較垂直,壓拍多了好容易打滑。上d乒乓球商店的官網睇 寫 生膠正膠 都好似比較模糊
條線好模糊,好易過界

無論係自己用定對手用,打過 Spectol 同 Spinpips 就會比較容易理解生膠(前者)同正貼(後者)既分別,如 GatienExtra 所言

回覆20樓
多謝及欣賞師兄的詳細解說!
請問有什麼款式的半長膠比較合適初學半長膠者使用?

感謝講解

駿興對 Spectol 既描述嚴格來講冇錯,生膠都係正貼(粒仔)既一種,可以歸納為變異體,不過外行會覺得混亂,所以一般都唔會一齊用

呢個一定唔係,Spinpips 係正過廉正既正貼,你當佢係反貼既失散兄弟都得,未禁之前個版本轉過轉世靈童

本帖最近評分記錄

另外,佢將 Milli Tall II 描述為長膠都有問題,TSP 官方將佢定為正貼,以大陸叫法就係半長膠(中粒)

好奇一問,點解你哋打粒仔咁鍾意用外國牌子?小弟以前用開祖國牌子:例如:友誼及紅雙喜,佢地平、靚、最緊要係夠「邪」

唔好意思!

小弟無用長膠好耐,自從球例成日改,膠皮都改到七彩,小弟不了解現在最新長膠及半長膠的行情,所以唔敢亂咁介紹比你,希望其他網友可以代答。

29 12
發新話題