發新話題

兩種歌星

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 悠閒一族 於 25-12-2016 12:04 PM 發表

揾個滴滴仔作對手
即係跟左教練之後要降級

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-12-25 12:36 發表

即係跟左教練之後要降級
其實系,還原基本步,重頭黎過,正手攻球,反手攻球,搓下旋球,
撥球/推擋,側身,撲正手(跳步,交叉步),正手走半臺兩點/走全臺三點(併步,小碎步)
本帖最近評分記錄
  • SSPSK +3 非常贊同 2016-12-25 13:58

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-25 13:03 發表

其實系,還原基本步,重頭黎過,正手攻球,反手攻球,搓下旋球,
撥球/推擋,側身,撲正手(跳步,交叉步),正手走半臺兩點/走全臺三點(併步,小碎步)
每小時300,每日兩小時,一星期打七日 300 x 2 x 7 =4200,如此類推.......

引用:
原帖由 GatienExtra 於 25-12-2016 01:09 PM 發表

每小時300,每日兩小時,一星期打七日 300 x 2 x 7 =4200,如此類推.......
每小時300,每日兩小時,一星期打七日 300 x 2 x 7 =4200,半年26星期,掃波掃左 300 x 2 x 7 x 26 = 109200

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-12-25 13:15 發表

每小時300,每日兩小時,一星期打七日 300 x 2 x 7 =4200,半年26星期,掃波掃左 300 x 2 x 7 x 26 = 109200
你話動作唔正確,肯執動作都好d,最弊動作錯唔執,一味軍訓,錯又唔講,正確/規範動作比唔到。一年課程上完,話你無天分學唔到,系你問題,唔系教練問題,佢都無能為力,請你另覓高就

引用:
原帖由 GatienExtra 於 25-12-2016 12:09 PM 發表

其實大部分技術都叫基本功,包括步法,並不是只有掃波才叫基本功。如果打成年都掃波,邊個接受到。有恆心可以慢慢學,但系大部分打乒乓球都系為左娛樂,好玩,如果要掃波掃半年,就變成受罪。
好教練不單令學員提升技術,亦會提升自信,不斷否定學員不會是好教練。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-12-25 11:38 發表
你話想學拉波, 教練話你掃波都未識, 學識一樣再學另一樣, 結果掃波掃半年。
冇錯冇錯

我識某人仲誇張,自己水平連戊組都冇,但不斷用甲組級教練教,每星期一次每次只是練一個鐘,結果學左都差不多成年,連拉波都未掌握得到。我勸左佢好多次,以你的水平冇需要用甲組教練,你先搵過乙丙組教練學,每次起碼兩個鐘先有用。學好基本功到達某水平先再搵些高級既再學先事半功倍

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-12-25 16:36 發表
我識某人仲誇張,自己水平連戊組都冇,但不斷用甲組級教練教,每星期一次每次只是練一個鐘,結果學左都差不多成年,連拉波都未掌握得到。我勸左佢好多次,以你的水平冇需要用甲組教練,你先搵過乙丙組教練學,每次起 ...
講起學波 辛酸史 ,有排講 ,雖然親身未經歷過,但系見唔少,聽唔少

一星期只學一次每次一個鐘,個甲組教練叫你做下熱身,做下setting,話咁快就一個鐘,汗都未出就走了

做得教練都有一定技術,有自己風格自屬必然,有一種喜歡與學員討論技巧及對策,事半功倍,另一種極度權威,學員必須百分百聽話不得有異議,所以搵教練必須配合自己性格,以免怕醜仔遇上第一種教練又難斷症,多口仔遇上第二類又攪到針鋒相對面左左。

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-12-25 16:36 發表
我識某人仲誇張,自己水平連戊組都冇,但不斷用甲組級教練教,每星期一次每次只是練一個鐘,結果學左都差不多成年,連拉波都未掌握得到。我勸左佢好多次,以你的水平冇需要用甲組教練,你先搵過乙丙組教練學,每次起 ...
可能根本無過料,只是不斷甘操練,話唔到佢有咩問題。既然甘有熱誠,點解唔翻大陸學,可能路程來回心力交瘁,太麻煩,我覺得麻煩d辛苦d系值得,人地系省級教練。
時間可以證明一切,學多一排如果仲系學唔到野,唔需要你勸,佢自己會改變。打乒乓球的人大多數比較執著
學一年都唔識拉波,真系太誇張,不過每星期一次,算少。如果每日打一次,每次一個鐘,又唔同講法。
每星期一個鐘太少啦,每次兩個鐘。如果可以每星期打兩次至三次就更好。
可能人學野有快慢差異,悟性唔夠,唯有努力搭救。

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-12-25 17:01 發表
一星期只學一次每次一個鐘,個甲組教練叫你做下熱身,做下setting,話咁快就一個鐘,汗都未出就走了
太dum波鐘啦 ,仲有教練遲到,早退
一個鐘,實際練習,可能得翻半個鐘,想進步都幾難,練習時間甘少

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-12-25 17:05 發表
做得教練都有一定技術,有自己風格自屬必然,有一種喜歡與學員討論技巧及對策,事半功倍,另一種極度權威,學員必須百分百聽話不得有異議,所以搵教練必須配合自己性格,以免怕醜仔遇上第一種教練又難斷症,多口仔遇 ...
無錯無錯,師兄講得太好,教學方式要與學生的思想和性格配合,才能事半功倍。

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-25 17:09 發表

可能根本無過料,只是不斷甘操練,話唔到佢有咩問題。既然甘有熱誠,點解唔翻大陸學,可能路程來回心力交瘁,太麻煩,我覺得麻煩d辛苦d系值得,人地系省級教練。
時間可以證明一切,學多一排如果仲系學唔到野,唔 ...
你講中哂我同佢講果d野,如果嫌上大陸麻煩,自己租個場租埋發球機練拉上下旋,可能仲好過跟佢果d所謂甲組教練

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-25 17:11 發表

太dum波鐘啦 ,仲有教練遲到,早退
一個鐘,實際練習,可能得翻半個鐘,想進步都幾難,練習時間甘少
冇計,佢太信個教練,仲好肯定同我講個教練冇dum佢波鐘,真係慘

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-12-25 17:18 發表

冇計,佢太信個教練,仲好肯定同我講個教練冇dum佢波鐘,真係慘
呢獲 真系比錢交學費,學下點分有無dum波鐘

我有次同佢打波,我試下用佢塊板,我摸摸佢塊膠,嘩!點解殘得咁緊要既?打哂滑果隻!
我問,你教練冇同你睇下d器材既咩?佢話冇喎⋯死未!

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-25 17:21 發表

呢獲 真系比錢交學費,學下點分有無dum波鐘
佢水平太低,跟本唔識分有冇dum

我覺得,你自己起碼有一定水平,基本功有番咁上下,去用甲組教練教,我絕對讚成

發新話題