33 12
發新話題

乒乓球桌上最討厭的一種人

乒乓球桌上最討厭的一種人

小弟技術不高,
但是有時候見到一種人真是令人十分討厭
通常和他們打計分,
他們輸波的時候就「賴」器材,
舉個例子,拿住龍5,而對面拿住yeo
輸波的時候不停說「你的板千幾元,而我的板幾百元,你一定贏我啦!」、
「你塊板好拉咁多,如果我有你塊咁既板都贏。」之類的說話 ......
相反地,贏波的時候就會囂張,串你幾句。

我覺得,當大家拿住一塊專業的板的時候,
乒乓球桌不是以器材來取勝,器材也不是以貴取勝,
如果是這樣,人人也是張繼科吧。
本帖最近評分記錄
  • Kenixting +10 非常贊同 2016-12-20 12:26

贏嗰陣,我yeo 都贏你龍五啊
本帖最近評分記錄
  • Kenixting +10 非常贊同 2016-12-20 12:26

高手中的高手,就是無謂甚麼的惡劣環境及閒言閒語,目光都只有一個「求勝」。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我塊3星板+35蚊長膠,都贏過好多龍五,波爾,張繼科喎

自己計分不要太計較輸贏, 最重要從中了解自己的長短處. 在練習中加強或改善, 從而在真正比賽中勝出

我們旋風的教練是這樣教導學員的
本帖最近評分記錄
  • mlc130213 +10 非常贊同 2016-12-20 12:28

我們是從計分中了解自己同對手的長短處. 在計分中加強針對, 每次都在真正比賽中勝出
我們是這樣教導對手的

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-12-20 11:50 發表
小弟技術不高,
但是有時候見到一種人真是令人十分討厭
通常和他們打計分,
他們輸波的時候就「賴」器材,
舉個例子,拿住龍5,而對面拿住yeo
輸波的時候不停說「你的板千幾元,而我的板幾百元,你一定贏我啦! ...
乒乓球最多 . . .

引用:
原帖由 Topspin 於 2016-12-20 12:18 發表
自己計分不要太計較輸贏, 最重要從中了解自己的長短處. 在練習中加強或改善, 從而在真正比賽中勝出
说的很有道理,向你學習

買器材, 送技術 , 你冇聽過咩?
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

最憎開波唔抛波啲人.

Yeo能拿奧運冠軍的

乒器只係輔助,技術先最緊要。買球板重來唔包技術,打波唔係靠錢多

討厭人打波時DUM地, 挖鼻孔, 放屁, 打噴嚔到乒乓波上, 打波時動作過份樣衰, 為了不吃轉, 用怪動作接發球................
<-->
.

回復 1# 的帖子

板連膠500或以上已經算唔錯既板,板連膠800或以上已經係勁板或比賽級

因為市面上一般勁板4百左右,勁膠2百幾,所以有數得計。

如果大家都係用呢個價或以上黎砌板而輸根本就技術問題冇得賴咁多。
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

隨身帶住上古神器。。。。。。。
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-12-20 15:21 發表

我試過以下幾個情況:

有人連續食我的發球落網及弧圈球上旋出界,輸左後,佢父親就安慰個仔,對方的膠皮特別轉。其實大家都是用相同大陸牌子膠皮,點解我唔食?點解唔承認我的球技比佢個仔高?

代表某 ...
第一個情況可能對住小朋友係咁.....

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-12-20 15:21 發表

我試過以下幾個情況:

有人連續食我的發球落網及弧圈球上旋出界,輸左後,佢父親就安慰個仔,對方的膠皮特別轉。其實大家都是用相同大陸牌子膠皮,點解我唔食?點解唔承認我的球技比佢個仔高?

代表某 ...
深表同情

引用:

我試過以下幾個情況:

代表某 ...
往好方面想,乒乓球圈子仲有好多好人

乒為人役,不能人為乒役。。甲組求其用塊甚麼板,自己只要微調一下,都能打出成績。。 。。
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

33 12
發新話題