24 12
發新話題

[球板討論] 新手買日直

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

新手買日直

希望買一塊日直,連膠預算$600-700
有幾個問題請教咁多位師兄
Q1.買甚麼牌子和咩型號好(不喜butterfly,粒珠好核突)?暫時有下列幾塊目標
1.Nittaku Russelfor9.2
2.Nittaku Airuline8.8
3.Tsp SP-55
Q2.去那買比較好(平和多的選擇)?
Q3.配咩膠好?
P.S.新手一名,希望買塊長打,打法想學蔣澎龍以推擋為主,板不要太暴
謝謝咁多位師兄liness" />

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-18 19:58 發表
呢個價位想打單檜,二手市場比較適合。
不太喜用二手,而且二手的單檜多數多傷
加上放左k5後得$550
同埋可能又系三分鐘熱度

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-18 21:59 發表

檜夾好D
但糸我想試下單檜的感覺

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 11:08 發表
Q1. TSP SP-55, 板型接近大拍面 (e.g. 如紅柳,Cypress Max 等 163mm x 135mm),好處是你以後若想升級不必再重新適應。9mm 版本比較好控,日直重心偏向拍頭,要花時間去適應。
Q2. 九龍就建議上20樓陞X;港島就建議 ...
謝謝師兄,請問$500以下仲有冇其他選擇?tsp亦是否最好thanks

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 13:43 發表

我第一支日直係用 TSP Dynam,當年大概 800多港幣,現在估計更貴吧。
幫你查了一下,跟你預算相近的陞X有支630港幣的Darker Speed 25 PI, 算是入門級的。500 港幣以下就不太清楚了。
個人認爲,雖然近年 ...
以前是打中直的,打法以推擋為主,會拉弧圈,但攻擊力低

引用:
原帖由 綠燈俠 於 2016-12-19 16:10 發表
唉!樓主已經講左係新手試下日直,又有目標價,你們不要一直推介過千的高端拍子吧!誰不知貴的好,但那不是樓主要的!打乒乓球不只是有錢人的玩意兒吧!
感謝師兄的理解,我只是學生一名,之前試過打朋友的日直發覺好正,所以想平平哋買塊日直比自己做聖誕禮物

引用:
原帖由 koala 於 2016-12-19 17:11 發表
Nittaku 有塊EERU 好似幾平下
EERU得8mm,希望買9mm的

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 10:49 發表
你到底預算幾多?一時 500 一時600 700

你問野要有終點會好d,你有要求又要有質素又要極平我同你講係冇可能

你要平就冇得要質素,買銀河或nittaku最平個d

但買左唔好又話唔夠力唔夠乜,我地個個都係過來人先 ...
其實$600-700糸連膠,咁單板咪$500
我吾糸話又平又好,只不過想比較下

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 10:59 發表

其実市面上的就大概只有你列出的嗰幾款了。都是好牌子,分别不算大。都合你要求。畀啲信心せ勇気,買下来试试吧。

個人覚得 Nittaku 手工靓せ外 ...
謝謝師兄意見,其實我都系覺得nittaku外表吸引,但糸nittaku糸小拍面
打上我又末打過日直,但有師兄推介買大拍面的so-55
所以吾糸好清楚買咩好
(Ps打法以推擋為主,希望有較好的手感)

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 11:18 發表

作為入门板真的分别不大。到你有经验せ有工作(钱)時,総会再買。大家提議你買顶级板,就是因為惗住一步到位。但人生是很難一步到位的。SP55 也不 ...
咁我就買SP-55啦,十分感謝師兄的意見
本帖最近評分記錄
  • 范少伯 +7 靚靚的 Nittaku... 好可惜啊。呵呵呵。。。 ... 2016-12-20 11:37

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 11:49 發表
膠就推薦mxp omega5pro rakza9

你要推波為主呢d就比較合適你
但是為何之前有師兄話用淋啲的膠?

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 12:12 發表

防兄 其実打過乜板せ乜膠?參详 參详。
何出此言?

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 12:20 發表

你如果用高級單檜,木既反發力好強。用硬膠會好難控,要有一定功力。所以會有師兄推薦軟膠會易控易打透。

但問題係你用入門級,度力同中直差不多。再用軟膠就....
原來糸咁,謝謝

Darker speed 90太貴

岩岩有師兄同我講話我吾敢出post,驚比人插
竟然如此,我都講返幾句
其實,我最後買左塊$30蚊的成品日直,再貼左塊sriver fx
感覺好正
證明貴不等於好
要信自己,打得開心就可以
本帖最近評分記錄
  • rckw +8 打得開心就可以 2016-12-20 23:24

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 23:26 發表

坚??
當然,補完課立刻走去買,明天上圖比你睇

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-20 23:50 發表
開心就好。
恭喜。
記得上圖參考參考。

結局 居然如此。。。

唉。。。真係。。。不得不認老了。。。
新一代的思維模式,一點也猜不到。。。
應承左大家
貼左塊縮左的舊膠
$30仲有拍套,真心抵
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-21 07:23 發表

什麼牌子。。。。。。。。
巨人牌

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-21 07:23 發表

请问喺邊度買?坚想買。
最後一塊了,咁岩比我見到

既然如此,我又出嚟澄清下
我又出嚟澄清下
其實可能我有幾個重點冇講
在此講聲對不起先
1.我其實冇話要有返darker speed 90的感覺
如果係咁我不如去買darker咪得囉
駛乜上尼問咁多問題
此外,其實我一開始就已經列出幾個目標
難道師兄你會認為我沒有做過資料蒐集or看評測?
2.最對不起的是,我講漏咗自己覺得日直正在哪裏
    1.角型
    2.獨特嘅手柄
總結而言,我只不過糸貪玩
(補充多句,不喜勿插)(我同師兄你有代溝)

本帖最近評分記錄
  • q9450 +6 多謝分享 2016-12-22 17:18

24 12
發新話題