66 1234
發新話題

[球板討論] 新手買日直

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

新手買日直

希望買一塊日直,連膠預算$600-700
有幾個問題請教咁多位師兄
Q1.買甚麼牌子和咩型號好(不喜butterfly,粒珠好核突)?暫時有下列幾塊目標
1.Nittaku Russelfor9.2
2.Nittaku Airuline8.8
3.Tsp SP-55
Q2.去那買比較好(平和多的選擇)?
Q3.配咩膠好?
P.S.新手一名,希望買塊長打,打法想學蔣澎龍以推擋為主,板不要太暴
謝謝咁多位師兄liness" />

3:::::::: Man tat

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

呢個價位想打單檜,二手市場比較適合。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-18 19:58 發表
呢個價位想打單檜,二手市場比較適合。
不太喜用二手,而且二手的單檜多數多傷
加上放左k5後得$550
同埋可能又系三分鐘熱度

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-18 21:59 發表

檜夾好D
但糸我想試下單檜的感覺

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-18 23:26 發表

好價錢先有好感覺
日直確實如是。
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

一分$一分貨

Q1. TSP SP-55, 板型接近大拍面 (e.g. 如紅柳,Cypress Max 等 163mm x 135mm),好處是你以後若想升級不必再重新適應。9mm 版本比較好控,日直重心偏向拍頭,要花時間去適應。
Q2. 九龍就建議上20樓陞X;港島就建議上2樓萬X,先打個電話問有無現貨和有沒有得選
Q3. 配膠建議用Xiom Vega Europe (藍V) 或者 Donic Coppa X2 Platin,檜木比較彈,接發球容易冒高,要多下苦功練習。先練好近台快攻,再練中近台弧圈。

日直沒有一步到位的,要循序漸進,技術不到,買了好拍打不出固然無趣,也浪費金錢。
如果發現單檜不適合自己,也不必交那麽多學費。

**Penholder Never Dies**
BTY 大拍面特注 + T64

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 11:08 發表
Q1. TSP SP-55, 板型接近大拍面 (e.g. 如紅柳,Cypress Max 等 163mm x 135mm),好處是你以後若想升級不必再重新適應。9mm 版本比較好控,日直重心偏向拍頭,要花時間去適應。
Q2. 九龍就建議上20樓陞X;港島就建議 ...
謝謝師兄,請問$500以下仲有冇其他選擇?tsp亦是否最好thanks

引用:
原帖由 防弧哥 於 19-12-2016 12:36 發表
謝謝師兄,請問$500以下仲有冇其他選擇?tsp亦是否最好thanks
我第一支日直係用 TSP Dynam,當年大概 800多港幣,現在估計更貴吧。
幫你查了一下,跟你預算相近的陞X有支630港幣的Darker Speed 25 PI, 算是入門級的。500 港幣以下就不太清楚了。
個人認爲,雖然近年日檜品質下降許多,日本製的日直在品質方面是比較有保障的。
論壇那麽多人買日版球拍就是因爲品質監控相對嚴格。其他臺灣或是大陸製的就不評論了,本身並沒用過。

選拍要看:
1)看木頭紋路 (均勻、直就可以,當然在你的預算内找到這樣的拍有難度,自己衡量)。左右有無漂亮對稱眼之類的,有當然好,沒有也無傷大雅。
2)重量。由於你是單面,反手方面比較吃虧,再加上你初學,正反手轉換要快,自然拍子也不要太重,建議重量介於 88 至 95 克。之前建議你用的膠皮都偏軟,要的就是控制:1.8, 1.9, 2.0mm厚的膠皮控制會優於Max 的膠皮。

如果你可以說說自己平時打法也好進一步了解分析。
**Penholder Never Dies**
BTY 大拍面特注 + T64

$500 樓下冇好日直, 柳承敏啦
You'll never walk alone

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 13:43 發表

我第一支日直係用 TSP Dynam,當年大概 800多港幣,現在估計更貴吧。
幫你查了一下,跟你預算相近的陞X有支630港幣的Darker Speed 25 PI, 算是入門級的。500 港幣以下就不太清楚了。
個人認爲,雖然近年 ...
以前是打中直的,打法以推擋為主,會拉弧圈,但攻擊力低

唉!樓主已經講左係新手試下日直,又有目標價,你們不要一直推介過千的高端拍子吧!誰不知貴的好,但那不是樓主要的!打乒乓球不只是有錢人的玩意兒吧!

引用:
原帖由 綠燈俠 於 2016-12-19 16:10 發表
唉!樓主已經講左係新手試下日直,又有目標價,你們不要一直推介過千的高端拍子吧!誰不知貴的好,但那不是樓主要的!打乒乓球不只是有錢人的玩意兒吧!
感謝師兄的理解,我只是學生一名,之前試過打朋友的日直發覺好正,所以想平平哋買塊日直比自己做聖誕禮物

Nittaku 有塊EERU 好似幾平下
主:Donic ZhouYu Two (Xiom Vega China + Vega Europe 2.0)
副:120G 日直單檜(Xiom Omega V Tour)

引用:
原帖由 koala 於 2016-12-19 17:11 發表
Nittaku 有塊EERU 好似幾平下
EERU得8mm,希望買9mm的

你到底預算幾多?一時 500 一時600 700

你問野要有終點會好d,你有要求又要有質素又要極平我同你講係冇可能

你要平就冇得要質素,買銀河或nittaku最平個d

但買左唔好又話唔夠力唔夠乜,我地個個都係過來人先話你知

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 10:49 發表
你到底預算幾多?一時 500 一時600 700

你問野要有終點會好d,你有要求又要有質素又要極平我同你講係冇可能

你要平就冇得要質素,買銀河或nittaku最平個d

但買左唔好又話唔夠力唔夠乜,我地個個都係過來人先 ...
其實$600-700糸連膠,咁單板咪$500
我吾糸話又平又好,只不過想比較下

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 10:59 發表

其実市面上的就大概只有你列出的嗰幾款了。都是好牌子,分别不算大。都合你要求。畀啲信心せ勇気,買下来试试吧。

個人覚得 Nittaku 手工靓せ外 ...
謝謝師兄意見,其實我都系覺得nittaku外表吸引,但糸nittaku糸小拍面
打上我又末打過日直,但有師兄推介買大拍面的so-55
所以吾糸好清楚買咩好
(Ps打法以推擋為主,希望有較好的手感)

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 11:18 發表

作為入门板真的分别不大。到你有经验せ有工作(钱)時,総会再買。大家提議你買顶级板,就是因為惗住一步到位。但人生是很難一步到位的。SP55 也不 ...
咁我就買SP-55啦,十分感謝師兄的意見
本帖最近評分記錄
  • 范少伯 +7 靚靚的 Nittaku... 好可惜啊。呵呵呵。。。 ... 2016-12-20 11:37

66 1234
發新話題