36 12
發新話題

[球板討論] 買 LKT 紅鑽石 貴過 T05 !!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
我塊醉龍都開始來料

另外LKT撕膠無論幾小心, 海綿碎裂係指定動作 .

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

呢樣係LKT 既強項...我之前果塊金龍都係咁....不過就唔止5分鐘.....
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

購LKT及出廠時灌到個包裝袋內肥淋淋的PALIO套膠都有要膠綿鬆脫的心理準備
<-->
.

其實計起上來真系重貴過大廠膠皮,不過有時好奇心驅使下買下來玩,但事先有心理準備好D囉。

低級錯誤,唔明要黐得實有幾難。。。。

LKT的紅鑽,黑金套膠在膠綿未分離前是既粘面又軟彈, 非常兼用性大, 軟硬板合用的, 但一剎那的光輝非永恆
<-->
.

引用:
原帖由 johnli 於 2016-12-16 09:09 發表
另外LKT撕膠無論幾小心, 海綿碎裂係指定動作 .
x2 必定爛

我紅鑽 & 天弓都"賴"過嘢,
但冇好似樓主咁嚴重,
點都打過幾次

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-15 22:19 發表

之前有師兄介紹 LKT 紅鑽石 反手唔錯,買左一塊試試。

新膠上板,因為直板開肩未夠,只試過5分鐘,之後就用護膜貼好。
隔左個零禮拜,今日真正試打。

)(*&^%$#@

成塊面膠甩出黎?!!!!咪掛?!!!
...
LKT嘅紅鑽石及黑金剛出咗名膠皮會甩,海綿就易碎!係得pro Xp 及 xt 可以。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

LKT
我之前有收到幾塊膠,目的是想我試打後在論壇寫個評測之類,
結果我當然係無寫。
唔使我講大家都知道點解啦⋯⋯
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-12-16 22:38 發表
LKT
我之前有收到幾塊膠,目的是想我試打後在論壇寫個評測之類,
結果我當然係無寫。
唔使我講大家都知道點解啦⋯⋯
依家知啦。。。。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

大陸膠係用膠水痴海綿,出廠太耐或灌油太多就出事啦.
日本/德國膠係用超聲波焊接膠皮同海綿,真係撕開都難.

係指生產地,果d中日合作產品,未試過,唔知咩料.

都叫左你唔好試。笑到我呀

按道理,超聲波接合的成本應該比使用膠水接合更低廉及精簡人手,沒有理由國內套膠仍然使用膠水接合的。
超聲波接合是很普通的技術,使用的範疇也很普遍,接合時只要放好海綿及膠皮便可以接合。相反,使用膠水接合,要先調好膠水的份量,因為膠水會受空氣溫度等影響,所以要有經驗的工作人員不斷觀察膠水的狀態;另外塗膠水及把膠皮跟海綿接合這個工序是不容易機械化的。
國內廉價套膠出現這個問題,當然是品質控制不好,這是管理層為了節省成本的結果,我相信要改善品質並不難,這並非要有高水平的技術,問題是國內產品一直是走低價路線,當他們做一張高水平的套膠時,成本上漲到跟外套差不多,客人會願意購買嗎 ? 銷路不好唯有再做廉價貨品,這個便是惡性循環

塊膠咁既⋯ 咁易甩既咩

36 12
發新話題