發新話題

[其它討論] 請問練習球拍的功用?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 11:34 發表
其實以前打一面膠,用推擋的確很好打手感好好,但因現在直拍橫打,自己亦想多練這種技術,所以也貼了兩面反貼試打,本來也覺得可以的,但試打了球友另一塊比較輕和薄的球板,發覺靈活度有所提升,所以才產生多試一塊 ...
蝴蝶王本身好厚好硬,單面當然爽,就算單面都好夠力,兩面膠顯得有d笨重 ,而且橫打入門,用五夾純木在控制上系好d,軟板比較咬球,容錯性比較高,而且手感比較好,打球的樂趣比較大。
你本身習慣左蝴蝶王的硬手感,要玩其他板要d時間適應下。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 12:49 發表
對呀 Gatien 師兄,以前單面膠,反手彈擊球很好控制,現在兩面真的有點不靈活,可能我要重新配兩塊比教輕的反貼給蝴蝶板用,師兄輕的反貼你有好的建議嗎 ?
你的看法和意見很對,謝謝
不用客氣 ,而家用緊咩膠?byce high speed 我覺得唔錯,夠輕,塊膠好快,板又快,夠曬暴力

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 15:04 發表
我現在正手用 MX-S,反手是用 05 FX
一個月前本身只是一塊舊TSP 反貼,然後想學橫打就買了MX-S做正手,TSP做橫打,但練了一陣,發覺舊膠太無力,就轉了05FX ,本諗住FX打正手,MX-S 轉打橫打,但發覺FX 無MX 咁快,同咬,所以現在是MX打正,FX 打橫打
THANKS CHING,BYCE 係用 正手 定係 橫打好 ?
正手可以考慮下bryce highspeed ,反手用繼續05fx。唯一擔心你會唔習慣,可能要翻d時間適應。因為bryce highspeed 幾彈下,可能要收下力 。重量方面一定有改善,輕左,但系唔知是否適合你打法。每個人處理球方式不同,有撞擊多/摩擦多/有下降期擊球/有上升期擊球/最高點擊球/有借力/有主動發力。

發新話題