21 12
發新話題

[球板討論] infinity VPS V - p2 vs s2 vs m2

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

infinity VPS V - p2 vs s2 vs m2

小弟準備轉反手膠放落infinity VPS V
我覺得紅V好好用,攻擊唔錯,防守都好好,但想試下donic既藍海綿膠
p2 s2 同 m2,邊塊會近D紅V? 而家呢塊銀魔太硬,呢3隻邊隻會軟D同輕D? 事關vps太硬
順便問埋撕塊膠出黎有咩要注意, 塗左護木液一個月到
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

information for your refernce:
S2 是橙綿不是藍綿
P1 都淋到咩咁, 有點兒"過左龍", 完全不合"正手", P2 未試過, 但只會更淋
M2 不是 Acude top sheet (S 同 P 同屬 Acude top sheet), 以及, 聽聞 不輕

如果一定要呢 3 塊裡揀 1, 我會揀 S2
如果不一定要呢 3 塊裡揀 1, 其他 Donic 也可的話, 我會揀 Baracuda, 佢較中性, 配乜底板都唔會有太大落差

利申: 中直, 正 S1 反 Baracuda, 學習橫打中
引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-2 00:04 發表
小弟準備轉反手膠放落infinity VPS V
我覺得紅V好好用,攻擊唔錯,防守都好好,但想試下donic既藍海綿膠
p2 s2 同 m2,邊塊會近D紅V? 而家呢塊銀魔太硬,呢3隻邊隻會軟D同輕D? 事關vps太硬
順便問埋撕塊膠出黎有咩要注 ...

回復 2# 的帖子

師兄,s1反手有冇得諗?
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP

我只蛋散 only

S1 反手都見過有人用
讚係食波 > 轉左
貶係食波 > 慢左

我入門級, 用 S2 果時係幾好控, 但球速相對較慢是事實
(果時有調轉用塊 S1 來試玩, 對我來講太彈)

印象中紅 V 係易撞難磨, 轉 Acuda 呢類相對食波的面膠, 相信係要少少時間適應呢
引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-2 11:49 發表
師兄,s1反手有冇得諗?

回復 4# 的帖子

感謝回覆
我都係蛋散
我反手好多時候都係for人地一發波,我就反手擰拉,如果塊膠太硬就好易失
加上infinity vps好硬,唔配軟膠好難打

感覺P2比m2軟
主板1:viscaria    90g      41neo藍省+t64
備用板:viscaria       87g      40度藍國+t64
街場板3:viscaria .     98g.     40度neo藍省+Rozena
備用1:新張alc.      90g     40橙省+t64

回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控

回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控檯內球要耐心適應;
s2球速一般,咬球非常,好控,尤其是檯內;

反手可考慮jo白金,或razka 7�x

打s2,jo白金有好幾年,試過中指

回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控檯內球要耐心適應;
s2球速一般,咬球非常,好控,尤其是檯內;

反手可考慮jo白金,或razka 7�x soft

打s2,jo白金有好幾年,試過中指磨穿了jo白金到木板面,兩膠會自然老化 ,過脆易崩 ,年內常打也能保持不換膠而保留狀態會是奇蹟

不過也有可能是自己保養方法不當所致

還在找價錢相若的替代品中...

試吓stigma 的airoc s,平、輕、正

回復 10# 的帖子

stiga airoc 易崩嗎?

E-LP係咪好似t64架?

S2,M2手感應該比較似紅V
M2應該比S2彈,S2旋轉及力量穩定小小
P2就格格不入,顆粒太長持球耐,適合撞擊多過擰拉
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

[quote]原帖由 super_phoenix 於 2016-12-2 16:16 發表

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-12-2 16:16 發表
試下stigma 的airoc s,平、輕、正
呢款都要380,不過打反手真系正

想問問s2會唔會好硬同埋耐唔耐用?因為我痴落infinity vps度,而且痴左唔打算再轉膠,好驚拉絲
唔夠錢買bty tenergy系列 , 預算係300蚊
心水: s2, elp , r7 soft 之類

我球友M2放正手. 同S2硬度相當既應該係M3.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

其實有冇人el-p打反手,點解咁少人講?係咪因為新膠?

我都好想知道EL-P反手表現...

回復 19# 的帖子

我買左啦師兄
我放左係infinity vps v到
手感係唔太慣,旋轉真係好強,但打落成日冒高,角度要自己熟習
打左兩三日先開始慣,都稱得上每方面都好好,紅V控制同擊打會比較好,其他方面EL-P會比較好

21 12
發新話題