發新話題

[綜合技術] 發球局與接球局

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
回覆21/F
樓主好 叻!回應了問題

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 08:19 發表
球友練習時如果不計分好像缺少了一點取勝動力,亦缺少了數據去分析技術水平,但照正常比賽方式計分又好像少了一點要找出問題而改善的練習意義;我忽然想到一個新玩法,就是「全發球局計分比賽」,即是一局之內完全由 ...
少兒精英隊也用過這方法練習

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 08:19 發表
球友練習時如果不計分好像缺少了一點取勝動力,亦缺少了數據去分析技術水平,但照正常比賽方式計分又好像少了一點要找出問題而改善的練習意義;我忽然想到一個新玩法,就是「全發球局計分比賽」,即是一局之內完全由 ...
呢個玩法有缺憾 . . .

就係計分 = 練習 . . . 冇左壓力、壓迫感、緊張氣氛

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 09:34 發表
我想連續發11球給長膠對手應該都是難得的經驗吧,亦能令自己好好思考如何應對這類對手。
對手應該唔會用長膠接

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 09:39 發表
重點不在分出勝負,而是查找不足,所以每次只打2或4局。
但有幾多人不在意輸贏

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 10:14 發表
構思之前都有這樣想過,但是如此只能算是資料統計分析而缺少了即時調整打法的連貫性。
咁要想清楚係練習定計分

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 11:00 發表
應該得。。。假如有隊攝影隊加數據分析員,好似NBA直播都即時有統計分析資料提供。
NBA 有好多部 CAM + 背後人員

引用:
原帖由 悠閒一族 於 25-11-2016 01:01 PM 發表

呢個玩法有缺憾 . . .

就係計分 = 練習 . . . 冇左壓力、壓迫感、緊張氣氛
打球局就算照足正規比賽都應該無壓力。。。除非自己睇唔開

引用:
原帖由 悠閒一族 於 25-11-2016 01:04 PM 發表

但有幾多人不在意輸贏
可能愈在意愈係。。。。。

有趣
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

講多無謂,行動最實際!
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=86192

平時計分冇所謂啦,又唔係打乒總賽事

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-25 13:21 發表
打球局就算照足正規比賽都應該無壓力。。。除非自己睇唔開
練習好輕鬆

唔知點解 同悠閒一族打球局計分特別感到有壓力, 唔知有冇c兄有同樣經驗

引用:
原帖由 friendship729 於 2016-11-26 01:24 發表
唔知點解 同悠閒一族打球局計分特別感到有壓力, 唔知有冇c兄有同樣經驗
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

引用:
原帖由 friendship729 於 2016-11-26 01:24 發表
唔係下 . . .

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-11-26 01:40 發表

小弟 又被玩

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-11-27 13:28 發表

小弟 又被玩
係好大壓力

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016/11/27 15:15 發表

係好大壓力
同意

發新話題