發新話題

教練的比賽成績是否通常都好?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 22:13 發表
可能我表達得不好,我亦不是說每個教練都應該是國家級省級冠軍等人馬,但我相信每個人都會到達自己能力所及的高度,不管班際比賽或校際比賽,都應該贏過不少,否則如何獲取制敵經驗呢?或許調轉講,有沒有可能一個從 ...
好似教練試曾有丙組球員去考合格,而甲組球員去考不合格既情況發生 .

乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 18:15 發表
100%認同打得好不一定教得好,但假如打都打不好有可能教得好嗎?
絕對有可能.
因為教波同打波係2回事.
譬如摩連奴,佢球員生涯好普通,好水皮,但佢可以帶領全球最勁的球星拿歐聯冠軍.

相信作為好既教練應該要教得好,打得亦唔差 .

引用:
原帖由 davidhk 於 23-11-2016 10:46 PM 發表 絕對有可能.因為教波同打波係2回事.譬如摩連奴,佢球員生涯好普通,好水皮,但佢可以帶領全球最勁的球星拿歐聯冠軍.
。對了,就是這點想不通。

因材施教係人都識講,但知是甚麼材?懂施甚麼教才是重點吧。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 21:19 發表
講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。
有好多教練都是明白乒乓球理論及非常精通,但是身體質素令到教練自己無法表現出來都有好多,
例子。教練天生手硬腳硬但他知道打乒乓球要放鬆及知道點先可以練到剛柔並濟

連自己都不知点放松 如何表達放鬆既感覺比學生呢
引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-11-24 00:18 發表

有好多教練都是明白乒乓球理論及非常精通,但是身體質素令到教練自己無法表現出來都有好多,
例子。教練天生手硬腳硬但他知道打乒乓球要放鬆及知道點先可以練到剛柔並濟

乒乓波吾同踢波 摩連奴做教練 大多都是制定戰術讓球員執行 難道他要教埋守龍門嗎 足球每一個位置都有教練 但乒乓球吾同 乒乓教練要每样技術都會才能教到學生 感覺對乒乓球來講係十分重要 如你自己都感觉不到 点先能令學生有你所講既感覺呢

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 22:56 發表
因材施教係人都識講,但知是甚麼材?懂施甚麼教才是重點吧。
因材施教的确講就容易,假如你去學踢足球,一心想做個神射手,但你信任嘅教練覺得你身手靈活,反應敏捷,叫你學守龍門,但其實你喜歡嘅係做前鋒,咁你點選擇?

引用:
原帖由 lovett 於 24-11-2016 01:24 AM 發表 乒乓波吾同踢波 摩連奴做教練 大多都是制定戰術讓球員執行 難道他要教埋守龍門嗎 足球每一個位置都有教練 但乒乓球吾同 乒乓教練要每样技術都會才能教到學生 感覺對乒乓球來講係十分重要 如你自己都感觉 ...
正是如此,團隊教練與個人教練係兩回事。

引用:
原帖由 Boo 於 24-11-2016 01:36 AM 發表 因材施教的确講就容易,假如你去學踢足球,一心想做個神射手,但你信任嘅教練覺得你身手靈活,反應敏捷,叫你學守龍門,但其實你喜歡嘅係做前鋒,咁你點選擇?
假如教練判斷正確,佢著眼點是成績,而你自己重視的是興趣,當然是興趣第一,運動想開心啫。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 21:19 發表
講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。
如果是咁可能會好失望
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-11-23 22:51 發表
相信作為好既教練應該要教得好,打得亦唔差 .
呢個真。。。。。。。。。
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

所謂「名」師出高徒,呢個「名」的意義在於「夕」及「口」,能夠多多的夕口,講述到徒弟明白每一個技術的真諦,講述到徒弟明白每一個戰術的重點,亦不失為一個重點教練。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

其實打球同捉棋有好多共通處,分別只係捉棋在開始時,你已經自動擁有跟對方相同嘅棋子,只進行戰術上的比拚就可分勝負。而打球要跟對手分出勝負,要先擁有技術,技術就如棋子,你掌握越多種類,兼運用自如嘅技術,就代表你比對手有更多的棋子在手。咁樣先容易根據不同對手,制定相應戰術,在賽場戰勝對方。

所以先練好單項技術,再將各單項技術組合運用至隨心所欲,再去揾一個有充足比賽經驗嘅教練,去練比賽戰術都未遲。
本帖最近評分記錄
  • SSPSK +2 有道理 2016-11-24 18:50

技術可以練得到,戰術同心理質素就要靠比賽經驗累積。

唔係樣樣嘢都靠教練傳授,有時更要靠自己親身領悟同掌握 .

反問一句,是否只教自己打波嘅技術同經驗,只要佢係有點比賽成績就會係好教練?

又再諗下吳敬平係咪用自己嘅技術教馬琳小球、佢係咪用自已技術教王皓橫打?

引用:
原帖由 ernestlaw 於 27-11-2016 08:38 AM 發表 反問一句,是否只教自己打波嘅技術同經驗,只要佢係有點比賽成績就會係好教練?又再諗下吳敬平係咪用自己嘅技術教馬琳小球、佢係咪用自已技術教王皓橫打?
教練與學員的關係,我有如下想法:

教練經驗豐富見識多但觀察分析表達能力就各有不同,相對學員打得少贏得更少,而且可能諗埋一邊,學員可從教練處吸收意見,事半功倍。至於頂級水平球員,像吳敬平教馬琳王皓就像廚師處理食材與調味料一樣,夾到就好味,配錯就出事,所以我覺得吳敬平教練都未必夾得到任何一位球員。

球員與教練需要互相信任,有疑問就多溝通,解決唔到另找高明就得!

發新話題