43 123
發新話題

教練的比賽成績是否通常都好?

教練的比賽成績是否通常都好?

如題

很多教練都強調練基本功,至於實戰技術少有涉獵,有點懷疑到比賽時就堅離地。

會唔會有做教練之後怕輸就少參加比賽以至久疏戰陣,變成惡性循環呢?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 13:44 發表
會唔會有做教練之後怕輸就少參加比賽以至久疏戰陣,變成惡性循環呢?
始終人會老,身體機能已不可同日而論,不復當年勇,教練累積了半世紀嘅教學經驗,不一定是打得好就等同教得好,打與教是不同的.

本帖最近評分記錄
  • 速鳥 +10 非常贊同 2016-11-23 21:31
  • 葉師傅 +10 非常贊同 2016-11-23 18:03
  • Suki +10 事實⋯⋯梅利教練也不夠佢打,但 ... 2016-11-23 17:11
  • Kenixting +10 Agree 2016-11-23 16:02

100%認同打得好不一定教得好,但假如打都打不好有可能教得好嗎?

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 18:15 發表
100%認同打得好不一定教得好,但假如打都打不好有可能教得好嗎?
好多運動會有人同時身兼球員同教練,但暫未見過有比賽/選舉有人同時攞最佳球員同最佳教練囉 !
乒超領隊 : 雄昇球會

也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?

引用:
原帖由 kthc 於 2016-11-23 18:24 發表
也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?
只能講有先後冇同時 . 始終身兼數職難以專注及有最大成果 .

乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 kthc 於 23-11-2016 06:24 PM 發表 也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?
多謝分享這幾位出色教練的名字,獲益良多。

教練如要比賽打出成績,跟球員一樣要不停訓練。但現實中全職教練,撇開年齡因素,導至體能不足應付高強度訓練,亦須要尋找跟自己水平略高或相若的對手陪練才有成效,要有以上條件的教練可謂不容易。

好奇一問,其實在香港,有冇人未有教練牌都照收學生教波,而同時又有人願意長期跟隨此類無牌教練學波呢?如果真的有此種教練,他/她們的比賽成績如何,仍重要嗎?

深圳教練都無香港教練牌,點解又會有咁多人上去訓練呢?發牌制度只係當地機構用以界定持牌人達到某種能力嘅基準。而教練擁有獎牌與否,其實亦係學球者在不了解該教練的教球能力時,的一個參考指標

回覆14/F
多謝師兄解釋

套用市場營銷的講法,搵客唔難,留客才難,學員龜速進步,管你有多少獎牌及資格在手。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 18:15 發表
學得好唔好不要只睇教練,自己有無天份都好重要,所以好多時不要只以單方向睇丶要全面少少

講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 21:19 發表
講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。
其實你自己心裏已有特定答案,覺得好教練要攞得獎多才達到你心裏要求,咁我建議你不如試試跟下獲獎多嘅教練學波吧,但都要有恒心去學,因不是學一年半載就有成績的.

香港可能有80%教練未攞過公開賽獎項,但係咪代呢80%嘅教練唔識教波呢?其實主要係睇你依家嘅水平,及希望達到乜嘢高度,去決定你需要達到乜嘢水平嘅教練。換句話講,假如你剛剛學打球,其實有必要化1000蚊個鐘,揾國家隊級數嘅教練去學基本打球動作嗎?

可能我表達得不好,我亦不是說每個教練都應該是國家級省級冠軍等人馬,但我相信每個人都會到達自己能力所及的高度,不管班際比賽或校際比賽,都應該贏過不少,否則如何獲取制敵經驗呢?或許調轉講,有沒有可能一個從未參加大型比賽的人可以通過教練資格考試呢?

引用:
原帖由 KKFan 於 23-11-2016 09:29 PM 發表 其實你自己心裏已有特定答案,覺得好教練要攞得獎多才達到你心裏要求,咁我建議你不如試試跟下獲獎多嘅教練學波吧,但都要有恒心去學,因不是學一年半載就有成績的.
其實不是已有答案,只是有一個假設想法,希望拋磚引玉,吸收大家意見再分析一下。

43 123
發新話題