發新話題

[球板討論] 試新膠出事:小弟前日買左塊stiga infinity vps v

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

試新膠出事:小弟前日買左塊stiga infinity vps v

小弟前日買左塊stiga infinity vps v,為左唔超budget,正手揀左狂3,反手在budget所限之下,買左musa3銀魔
我見呢塊膠好新冇咩評測就諗住試下,之後用過紅V,覺得好好用,所以就對xiom有好感
但一打呢隻膠,發現容錯率真係好低,塊膠偏硬,係咁食西
我想問係呢塊膠唔岩呢塊板定係呢塊膠根本唔應該打反手
師兄們覺得小弟應該打多陣定係轉膠,事關infinity vps v好易拉絲,隨便轉膠好似好傷板
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

用護木劑就會好啲冇咁易拉絲

點解唔搽定護木液先

新膠新板,可能未開,打多兩次會好d。
而且只可能係未適應,所以覺得出事。

感受一下,調整一下,可能就有新體驗。
之前我都打過musa 3,問題唔太嚴重,不過不失。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

musa 3應該是穩穩陣陣不轉亦不快的膠我當年用來做正手削球都不錯但係威脅就不是咁大

樓主原來用既MC-4係5加2板. 出波應該快過VPS5. 原來既反手膠紅V亦快過銀魔. 睇嚟要適應下.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

我用左護木液啦,但都好驚傷板,
岩岩茶左兩日,咁快撕佢出黎會唔會有問題?
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-11-21 04:02 發表
如果搽左護木液都傷板,起木絲的話,就唔叫護木液

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-11-21 04:02 發表
睇翻你上護木液時,有無等佢完全乾透,等翻兩三個鐘頭,先再上膠。如果無就祝你好運啦
一般情況甘快撕唔會有問題

如果心理上仲系過唔去,反手嗰面用作正手,靠人手打軟塊膠

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-11-21 00:48 發表
小弟前日買左塊stiga infinity vps v,為左唔超budget,正手揀左狂3,反手在budget所限之下,買左musa3銀魔
我見呢塊膠好新冇咩評測就諗住試下,之後用過紅V,覺得好好用,所以就對xiom有好感
但一打呢隻膠,發現容 ...
新板新膠未開,開咗就舒服D
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

正常慢慢起膠係冇事的,除非你一秒起膠就冇計啦。

回復 1# 的帖子

打多10個鍾先下定論

我係去某3樓老闆幫我塗,因為我都係矇查查既新手,佢有等乾先再痴,但等左十幾分鐘only,會唔會出事?
btw,超感激咁多位師兄出手幫小弟

板差,唔好賴膠

回復 17# 的帖子

唔買都買左
唯有配好D膠

塗左護木液唔怕
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-21 07:10 發表

如果搽左護木液都傷板,起木絲的話,就唔叫護木液

xiom d 膠一向硬喎,你打多 d,一係搽少少 baby oil 落手到,跟住抹落塊膠到

Musa3 我用嚟做反手都幾好 不過就冇天極3咁轉 穩定性都仲可以 或者練多d反手會適應到呢塊膠

發新話題