發新話題

[膠皮討論] 有冇旋轉較勁既反膠介紹

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
你手上沒有感覺,吃不住球,只有打透板,把球吃住,才能製造旋轉。是否摩擦太多,缺乏撞擊? 如果你系磨膠面的打球方式,應該用中國膠。所有外國膠都要撞磨,打入海綿,食入左海綿,製造旋轉。

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 00:01 發表
是否需灌油,灌油後又有冇咁旋
[quote]原帖由 馬琳 於 2016-11-20 23:49 發表
個人意見,你可以試下,先唔灌,打一兩個星期試下。覺得唔掂,再灌。睇下兩種,邊個更適合你。不過理論上,灌左會轉d,因為淋d,咬球d。

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 09:19 發表
撞磨意思係唔係要大力CHOCK起個波,我之前試過咁做,可以拉到有側旋
不能只有摩擦,而缺乏撞擊,撞擊與摩擦有一定的比例。我猜想,你可能想製造強烈旋轉,過度地摩擦,而忽略了撞擊。

引用:
原帖由 jimmych 於 2016-11-21 10:50 發表
小弟最近砌板,最近半年經常上網研究,和波友交流買了三塊板,九塊膠,分享下經驗
要叫「絶」,又要平,選狂飆3或8,但重,而且彈力不强,D人話狂3要灌油先掂,我唔識,又麻煩
天極個人意見垃圾,又不絶,又不 ...
我也買過天極二,個膠面『線』,個面唔黏,情況同你一樣 。也有人話天極二黏,可能版本唔同,我系買最普通嗰種

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 13:24 發表
咁撞法會好容易過度用力而打出界,如咁做法是否要塊柏角度盡量「額」低啲?
一般都唔會壓到好低,壓太多容易打板邊。我唸你問題在於基本功不足,你兩次提及好大力甘打球 ,可能用力太多,先控球,把動作做好,等到基本動作相對固定後,才開始加力吧。
本帖最近評分記錄

發新話題