發新話題

[膠皮討論] 有冇旋轉較勁既反膠介紹

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

回復 9# 的帖子

非常認同

同一件膠配合唔同打法可以好唔一樣,,建議還是試返10零次先要
本帖最近評分記錄
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

果然呢到有好多好PRO既師兄/姐,小弟綜合各位高手意見,忽然奇想,張ELP轉做反手,再買一塊狂3。請教各位師兄有什麼高見?

咁撞法會好容易過度用力而打出界,如咁做法是否要塊柏角度盡量「額」低啲?
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-21 10:00 發表

不能只有摩擦,而缺乏撞擊,撞擊與摩擦有一定的比例。我猜想,你可能想製造強烈旋轉,過度地摩擦,而忽略了撞擊。

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 13:24 發表
咁撞法會好容易過度用力而打出界,如咁做法是否要塊柏角度盡量「額」低啲?
一般都唔會壓到好低,壓太多容易打板邊。我唸你問題在於基本功不足,你兩次提及好大力甘打球 ,可能用力太多,先控球,把動作做好,等到基本動作相對固定後,才開始加力吧。
本帖最近評分記錄

或者我再了解下撞磨意思,動作好似一般正手搓波咁,再加上拉球動作(唔好意思,我領悟比較底)
引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 13:24 發表

搵到段片了解GatienExtra師兄撞磨意思 https://youtu.be/NCRHeoIYEmI?t=148

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-11-21 11:06 發表
Baracuda  狂飆 我自己用過都好轉,另外MXS都係旋轉型既膠
MXS要打入先轉...好難用

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-11-21 17:29 發表

MXS要打入先轉...好難用
其實係,但唔係好難用
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

如果有波友用緊Yasaka Rakza 7或Rakza 7 soft, 叫他們借你玩兩下,會有驚喜丫
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

剛試過日直加r7,無論發球削球同弧圈都感覺到食波同旋,果然無介紹錯
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-11-21 18:44 發表
如果有波友用緊Yasaka Rakza 7或Rakza 7 soft, 叫他們借你玩兩下,會有驚喜丫

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 23:17 發表
剛試過日直加r7,無論發球削球同弧圈都感覺到食波同旋,果然無介紹錯
我自己敢樣睇法, 依家新一代的膠, 如M1, JP01, MXP, ELP, MXS, ELS, 其實要板夠硬, 支持力強, 如纖維板, 才可以發揮出快膠強韌的爆發力.
一D板相對比較軟的, 大大力都個波好似食唔入, 有很古怪的手感, 又不是打不到, 只係好似無底洞不知道發幾多力才有自己想要的旋轉落點速度.

反而上一代的膠, 如什麼xiom vega asia, vega euro, Donic Coppa X1 platin, Yasaka Rakza 7/7 soft,等等 對於板的要求沒敢高, 或者係不要使用者下下都去到7至8成力才有信心.

但當然彈性上, 有差別丫!

還有, Yasaka的板都比較偏弧圈, 所以

本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手

省 / 國 狂
乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 16:55 發表
搵到段片了解GatienExtra師兄撞磨意思 https://youtu.be/NCRHeoIYEmI?t=148
其實早輪咪有貼講過囉

講返樓主個問題,你可以試下 "butterfly spinart",唔係講笑,佢個旋轉係好隱蔽嫁,你打唔會覺得勁,要你對手先覺

其實剛打返波一個月到,初時買柏只要求一個字「彈」,所以老闆推介我用ELP做正手,打左一個月到發覺無論發球削球或拉弧圈個波唔係咁旋,同好容易出界。所以得出一個結論(不喜勿插),較彈既柏底最好配塊無咁彈既膠。當然高手另計
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-11-21 23:58 發表

我自己敢樣睇法, 依家新一代的膠, 如M1, JP01, MXP, ELP, MXS, ELS, 其實要板夠硬, 支持力強, 如纖維板, 才可以發揮出快膠強韌的爆發力.
一D板相對比較軟的, 大大力都個波好似食唔入, 有很古怪的手感, 又不是打 ...
本帖最近評分記錄

引用一下某大陸討論區的討論觀點:
<---開始
一般地说,高张力短颗粒的粘性胶面,高硬度的海绵,弹性比较低的底板,拉球比较转,例如狂飙3,41度,配AC或OC,甚至是成品拍也可以,但这樣的配置,只是对于从下旋起第一板,就是主动发力的过程中,拉球较转,但在上旋相持中,这樣的配置没办法保留来球的上旋能量,上旋相持中,需要借力较好的胶皮,才能拉得比较转,一般地说,中等张力稍长的颗粒的涩性胶面,海绵中硬,弹性中硬的底板,例如T05配Timo boll ALC, 这里提到的软硬也是相对的,不同人的发力状態不一樣,加速度比较好的人,可以用硬一点的器材,如果加速度比较慢的人,用太硬的器材,会吃不住球,拉不出质量。

PS:软海绵的胶皮只是增加吃球时间,但由于吃球比较深,球被带著走,拉出来的球比较沖,而不是比较轉,例子有35度的天弓。
--->完結

上面其實講左兩方面, 一係用器材討論器材, 二係用人相對於器材.
大家網上討論, 又未見過真人, 可能也未打過, 樓主說不定係前甲組十強, 打爆過馬X, 張X科呢

值得各位高手高手高高手深思一下

小弟呢個低手低手低低手入門一樣唔識打波的亂講, 不要見怪

< -- 新手中的低手

勁轉
http://www.tabletennisdb.com/rubber/donic-acuda-blue-p2.html

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 13:17 發表

勁轉
http://www.tabletennisdb.com/rubber/donic-acuda-blue-p2.html
勁轉+超輕

狂飊   

發新話題