41 123
發新話題

[膠皮討論] 有冇旋轉較勁既反膠介紹

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

有冇旋轉較勁既反膠介紹

小弟用馬林碳,正手ELP,反手JO Platin,想換塊效旋膠
請問師兄/姐們有冇好介紹(除T系之外)

板的問題,不在膠..

求指教

求指教~~~~~~

天極二
<-->
.

正手ELP已經好軟喇bo ,一係試下Rakza 7 soft,好食波

不關板,不關膠,關技術。

求師兄指教,因每次拉波時,覺得唔係咁食波
引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-20 23:39 發表
不關板,不關膠,關技術。

天極2 狂飆3 狂飆2

你手上沒有感覺,吃不住球,只有打透板,把球吃住,才能製造旋轉。是否摩擦太多,缺乏撞擊? 如果你系磨膠面的打球方式,應該用中國膠。所有外國膠都要撞磨,打入海綿,食入左海綿,製造旋轉。

是否需灌油,灌油後又有冇咁旋
[quote]原帖由 馬琳 於 2016-11-20 23:49 發表

多謝指教
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-20 23:59 發表
你手上沒有感覺,吃不住球,只有打透板,把球吃住,才能製造旋轉。是否摩擦太多,缺乏撞擊? 如果你系磨膠面的打球方式,應該用中國膠。所有外國膠都要撞磨,打入海綿,食入左海綿,製造旋轉。

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 00:01 發表
[quote]原帖由 馬琳 於 2016-11-20 23:49 發表
個人意見,你可以試下,先唔灌,打一兩個星期試下。覺得唔掂,再灌。睇下兩種,邊個更適合你。不過理論上,灌左會轉d,因為淋d,咬球d。

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 00:01 發表
JO Platin灌油? 最好不要.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

樓主正手用澀套ELP好像沒有問題. 反手應該沒需要換黏套.
JO Platin是拉球膠. 速度高, 但弧綫會比較正.
如果想弧綫好點和旋轉強點, 或者可以試試S2.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-11-20 23:29 發表
天極二
天極二 +1
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

撞磨意思係唔係要大力CHOCK起個波,我之前試過咁做,可以拉到有側旋
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-20 23:59 發表

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 09:19 發表
撞磨意思係唔係要大力CHOCK起個波,我之前試過咁做,可以拉到有側旋
不能只有摩擦,而缺乏撞擊,撞擊與摩擦有一定的比例。我猜想,你可能想製造強烈旋轉,過度地摩擦,而忽略了撞擊。

回復 1# 的帖子

小弟讀書年代打過學界,最近忽然重拾球板,學人硏究砌板,同波友交流唔少,又上網睇資料,買了三塊板,九塊膠,砌板只屬初階,但分享下經驗
要叫「絶」,又要平,選狂飆3或8,但重,而且彈力不强,D人話狂3要灌油先掂,我唔識,又嫌麻煩,如只預百幾元,就狂飆
有錢,D人會買省狂(約250),甚至省狂藍綿(450-480),但貴囉,而且如技術未到高手水平,好多波友甚至乒店老闆都不建議入咁貴,話發揮唔到(包括小第都好想買,但冇買)
我反手用天極2,個人意見唔係好掂,又不絶,又不弹,半重不輕,總之咩都爭D,優點係係平($120),冇咁食旋,我手上2塊天極2,值情想放棄
正手近期大熱係Tibar MXP,250元塊左右,絶程度或不及狂飆,但好彈力,平均好,我昨上乒店,1個鐘賣3塊,包括我都入咗塊,放小鳥正手用

引用:
原帖由 jimmych 於 2016-11-21 10:50 發表
小弟最近砌板,最近半年經常上網研究,和波友交流買了三塊板,九塊膠,分享下經驗
要叫「絶」,又要平,選狂飆3或8,但重,而且彈力不强,D人話狂3要灌油先掂,我唔識,又麻煩
天極個人意見垃圾,又不絶,又不 ...
我也買過天極二,個膠面『線』,個面唔黏,情況同你一樣 。也有人話天極二黏,可能版本唔同,我系買最普通嗰種

Baracuda  狂飆 我自己用過都好轉,另外MXS都係旋轉型既膠
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

41 123
發新話題