21 12
發新話題

[砌版討論] 唔熟器材想砌塊輕手橫板求指教

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

唔熟器材想砌塊輕手橫板求指教

正手打快攻 抽擊 反手推擋唯主 唔多擅長拉削
各位師兄1500蚊左右想搵塊輕手少少既板 連膠 有咩建議?
尤其膠睇左好耐都一頭霧水 求指教

我都想問,我打法同呢位師兄好似
我心水係 stiga infinity vps v+正手省狂+紅V
意見交流下
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

引用:
原帖由 鷹無小烏遊 於 2016-11-17 02:36 發表
正手打快攻 抽擊 反手推擋唯主 唔多擅長拉削
各位師兄1500蚊左右想搵塊輕手少少既板 連膠 有咩建議?
尤其膠睇左好耐都一頭霧水 求指教
請問你想打純木 定係碳素?
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2016-11-17 10:33 發表

請問你想打純木 定係碳素?
傾向碳素多d 不過其實輕手就ok

底板有冇心水?或者有冇話想要甚麼牌子?

波七夾, XIOM 藍V正手, 紅V反手
<-->
.

我想問問師兄是否好久冇打波?

引用:
原帖由 ykin2009 於 2016-11-17 11:24 發表
我想問問師兄是否好久冇打波?
  底板偏好bty or stiga

引用:
原帖由 鷹無小烏遊 於 2016-11-17 11:35 發表

底板偏好bty or stiga
$1500 budget ~ bty 全新碳板, 連膠就比較難了

方案一
板: NITTAKU Rutis Power $880
正手: DONIC BARACUDA $ 225
反手: YASAKA RAKZA 7 $ 300
TOTAL: $1405

方案二
板: STIGA CARBONADO 145 $ 1000
反手: XIOM VEGA EURO $ 220
TOTAL: $1445

方案三
板: STIGA V1 $390
TOTAL: $915

方案四 (OVER BUDGET)
板: BTY TIMO BOLL ALC $1300 (有時會 $1200)
TOTAL: $1825
本帖最近評分記錄
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2016-11-17 11:50 發表

$1500 budget ~ bty 全新碳板, 連膠就比較難了

方案一

方案二
...
非常好 ,強烈建議方案四

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-17 12:26 PM 發表

非常好 ,強烈建議方案四
但方案四overbudget

銀河 水星 Y-11 乒乓球 底板$140
Bryce high speed $420
Baracuda $225
Total: $785
不過係中國底板

引用:
原帖由 vr1717 於 2016-11-17 11:50 發表

方案一

方案二
...
ths師兄詳細指導 如果bty全新碳板連膠要預幾錢左右?

引用:
原帖由 鷹無小烏遊 於 2016-11-17 17:25 發表

1350比較穩陣 普遍alc都系甘上下

引用:
原帖由 鷹無小烏遊 於 2016-11-17 17:25 發表

板你預 1200-1300 ,  
最大路既ALC 係: VISCARIA , 松平健太, TIMO BOLL ALC , 張繼科ALC

膠你預300 一塊, 兩邊600

1300 + 600 = 1900 左右
不過一定會平過1900 ~

你預1700-1900 吧~

(乒乓潮文>濃縮版<)

THS各位師兄指教 再研究下有冇得調整下BUDGET先

You don't need spend too much for both,
1) stiga OPTIMUM PLUS 橙水晶** 600 /  550
2) Tibher MX-P for both side.
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

睇返樓上師兄俾
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

睇返樓上師兄俾嘅唔同意見 小弟係呢度都提供下一D愚見 唔啱嘅望各位賜教
橙水就唔太建議師兄打 始終呢塊嘢都係偏向唔夠力打40+
如果你話打alc嘅話 我幾建議師兄打松平健太或者波爾
因為呢兩塊都係幾balance
純木嘅話 反而建議打下Clipper CR 因為呢塊嘢都幾夠力去打40+
但係打ALC嘅話 小弟會驚師兄Over Budget

配膠方面 反而就幾建議打Tibhar Evolution MX-P做正手
反手就打EL-P
因為呢兩塊都比較大路
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2016-11-17 21:16 發表
睇返樓上師兄俾嘅唔同意見 小弟係呢度都提供下一D愚見 唔啱嘅望各位賜教
橙水就唔太建議師兄打 始終呢塊嘢都係偏向唔夠力打40+
如果你話打alc嘅話 我幾建議師兄打松平健太或者波爾
...
Mxp elp 其實不輕
  Baracuda 都唔輕,不過勝在平均,耐用
(乒乓潮文>濃縮版<)

21 12
發新話題