發新話題

打了球局幾年,發覺好似。。。

如果打左球局幾年,都同人唔熟的話 . . . 會唔會樓主自己都冇行出第一步?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 08:43 發表
冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆 ...
依家有D球局注明係"練習球局"或"會有練習檯",樓主去呢類球局的話,應該冇問題
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 08:43 發表
冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆 ...
球局打計分,當然好似比賽咁打 . . . 唔通想人HEA 打咩

HEA 打又被人話,認真打又被人話

如果一個球局唔適合,去另一個

冇可能個個球局都唔適合
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2016-11-16 10:27 發表
回覆1/F
樓主,首先我好喜歡你講「有傾有講輕鬆D,打完仲會一齊TEA」呢一句!
我自己打波目的也主要是追求健康快樂乒乓 有空閒才舉辦小型球局,練下波
回應你的標題,雖然有時候,壓力是自己有份 ...
師兄講得啱,(簡人打)呢樣最憎,就算個球局好,小弟 都唔打
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 10:56 發表
有時都不關對手是否勁過你事,試過有幾次全勝的球局,雖然開心,但感覺很陌生囉∼
人唔識你,你唔識人,當然陌生

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2016-11-16 11:16 發表
回覆10樓/F
無錯!聽聞有時候球局中有些對手,在比試期間分數落後給他人時,會面紅耳赤,咆哮,搖頭,自言自語(好似在唸經似的)…………不小心地取得一局/贏了他們之後,還好像得罪了他們似的
遇上這類球局 ...
球局咁多人打,一定有唔同人

師兄講果類人都未算恐怖 . . . 小弟 覺得以下的仲恐怖

有類人一打波就唔理周遭環境,為左救波 . . . 撞台角、撞牆、撞圍難 . . . 打波姐,唔洗揾命博
本帖最近評分記錄
  • 乒乓在線 +6 多謝分享 2016-11-16 13:07
  • Kinkadefan +2 的確如此,師兄所言甚是 2016-11-16 12:40

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 12:43 發表
人當然識到,但感覺同自己朋友不同。
朋友識左好多年

引用:
原帖由 badiso 於 2016-11-17 14:26 發表
以下係小弟試過在多球練習發生幾過奇遇 (講明練基本功球局)
斜線對攻掃球:

打前不停吹自己以前點點點 學界, 青苗, 應該連拍都唔識渣, 斜線來回無兩球, 之後就直接亂抽, 最後變成 一個亂拍, 一個狂救. 仲要話自己 ...
小弟 都遇過呢類人

引用:
原帖由 vr1717 於 2016-11-17 19:09 發表

乒乓波係一樣競技性既運動, 有壓力係好正常,
去一個陌生既環境 , 對住一班陌生既人
咪當自己一個去打比賽 , 訓練一下獨立

要進步既話, 球局一定要打 !
如果冇正統訓練, 冇固定波友, 更加要打球局!
同唔同 ...
師兄 應該幫幫樓主

引用:
原帖由 badiso 於 2016-11-17 14:26 發表
以下係小弟試過在多球練習發生幾過奇遇 (講明練基本功球局)
斜線對攻掃球:

打前不停吹自己以前點點點 學界, 青苗, 應該連拍都唔識渣, 斜線來回無兩球, 之後就直接亂抽, 最後變成 一個亂拍, 一個狂救. 仲要話自己 ...
仲有類都係咁 . . .

例如:正手推擋 . . . 佢自己推左、推右、推中間 . . . 但永遠叫你回返俾佢一個固定位置 . . . 一回唔到就 . . . 面色開始變 . . . 過多幾球就開始出聲
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-11-17 20:39 發表

吹水進去吹水區個緣聚網上話乒乓啦!
吹水區冇壓力

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-11-17 21:04 發表
我打兩個球局,我可以講最緊要識人,同佢識自然尊重對方,不論技術高低都好,打波較量,有玩有笑,最緊要開心,唔知師兄有無在球局咁做,打完一場,握手或擊掌講好波,無形中的鼓勵對手,我有個球局,我打的時候都唔 ...
冇錯

引用:
原帖由 鷹眼 於 2016-11-17 22:14 發表
回覆1,35 & 38樓
個人覺得吹水區内的(緣聚網上話乒乓II)的網友們,確實是此論壇不可多得的精英,他們日以繼夜地以正面樂觀的心態,去討論乒乓球事項,當中有歡樂,有器材使用心得,也有約會球友切磋,他們一 ...
鷹眼兄 好 hard sell

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-11-18 00:08 發表

鷹眼兄 好 hard sell
吹水區好包容

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-18 00:10 發表

來 緣聚網上話乒乓II 吹水吧
G兄 招人

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-18 00:12 發表

跟悠閒兄你學野
講呢D

發新話題