45 123
發新話題

打了球局幾年,發覺好似。。。

打了球局幾年,發覺好似。。。

冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆D,打完仲會一齊TEA。所以我停左打球局幾年,其中一個原因是這樣,平時上黎睇吓嘢,吹吓水仲開心啦∼

你講得一D 都冇錯呀 !
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

球局呀, 有時間咪打吓囉
<-->
.

回復 3# 的帖子

咁你又打局?

後記: 知道自己時間保貴, 就不要亂去

<-->
.

最好打沙板局,似遊戲多過似比賽,好好玩

乒乓球壇五年,打波的人只重視一個目的…「打低你」,咁點會有朋友可言,就算你唔係咁唸,佢都會當你係。

強身建體只是口頭話,你試下叫佢教你打波,佢就會話…「唔適打就去請教練教」,老友,我係來玩玩兒,玩玩笑,強下身,唔用下下幾千蚊學打波。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 6# 的帖子

有時都不關對手是否勁過你事,試過有幾次全勝的球局,雖然開心,但感覺很陌生囉∼
本帖最近評分記錄

每個人打球的目的也不同,有些是為贏為進步有些是為玩為出汗

目的不同的人一起打波當然不會盡興

如果你是為出汗不計輸贏進步,就不要出去打球局

技術好的人當然不會想和低的人打,因為比錢打局係想同水平差不多的打

我水平差,都常被有水平球局的師兄白鴿眼。但我明白他人角度不會計較,平常心
本帖最近評分記錄

係呀,師兄,這類(黑面簡人球友),通常都有些共同特徵,
1 他們可能覺得他們自己打球技術良好
2 他們可能以為在球局中遠離低技術水平的人,便會成為技術水平高的一羣

Hody

打MAYTT球局星期二晚單車館7一11收20元,主辨人MAY姐和球友都非常友善大家都玩得好開心你可以來參與。
本帖最近評分記錄

如果打左球局幾年,都同人唔熟的話 . . . 會唔會樓主自己都冇行出第一步?

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 08:43 發表
冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆 ...
依家有D球局注明係"練習球局"或"會有練習檯",樓主去呢類球局的話,應該冇問題
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 08:43 發表
冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆 ...
球局打計分,當然好似比賽咁打 . . . 唔通想人HEA 打咩

HEA 打又被人話,認真打又被人話

如果一個球局唔適合,去另一個

冇可能個個球局都唔適合
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2016-11-16 10:27 發表
回覆1/F
樓主,首先我好喜歡你講「有傾有講輕鬆D,打完仲會一齊TEA」呢一句!
我自己打波目的也主要是追求健康快樂乒乓 有空閒才舉辦小型球局,練下波
回應你的標題,雖然有時候,壓力是自己有份 ...
師兄講得啱,(簡人打)呢樣最憎,就算個球局好,小弟 都唔打
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 10:56 發表
有時都不關對手是否勁過你事,試過有幾次全勝的球局,雖然開心,但感覺很陌生囉∼
人唔識你,你唔識人,當然陌生

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2016-11-16 11:16 發表
回覆10樓/F
無錯!聽聞有時候球局中有些對手,在比試期間分數落後給他人時,會面紅耳赤,咆哮,搖頭,自言自語(好似在唸經似的)…………不小心地取得一局/贏了他們之後,還好像得罪了他們似的
遇上這類球局 ...
球局咁多人打,一定有唔同人

師兄講果類人都未算恐怖 . . . 小弟 覺得以下的仲恐怖

有類人一打波就唔理周遭環境,為左救波 . . . 撞台角、撞牆、撞圍難 . . . 打波姐,唔洗揾命博
本帖最近評分記錄
  • 乒乓在線 +6 多謝分享 2016-11-16 13:07
  • Kinkadefan +2 的確如此,師兄所言甚是 2016-11-16 12:40

人當然識到,但感覺同自己朋友不同。

練習球局更可怕,我試過比人咁樣同我講…「喂!你乜波都打唔到,我要練波o家,咁樣我點練呀!」
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 17# 的帖子

感覺始終唔同

45 123
發新話題