發新話題

打了球局幾年,發覺好似。。。

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 12:43 發表
人當然識到,但感覺同自己朋友不同。
朋友識左好多年

回復 23# 的帖子

我都好怕呢D人

回復 1# 的帖子

球局似比賽是無可避免,參與者來自四方不同水平,球局時間平衡運用於每對對手,每4人1檯鐘單打的技術交流,實只有10分鐘。

或許就是要日積月累很多個10分鐘,自己才可從準備球局,打法,對戰,互相技術交流,執波,換波,無私奉獻提供設備,收拾用品,去認識一個球友。

當然沒落場打的話可繼續閑聊,但大家聚起來緣於乒乓球,陌生球友交流沒以技術為先,互相有保留實屬正常。

不同於同學或同事關係,每天還有不同非學習和非工作的事件去認識他們的真面目。球友關係會否加深,或會否有其他會和不會與技術有關的關係發展,很視乎個人當時意願,和大家的條件,球友關係能否加深和持續在球技或其他方面發揮,是可遇不可求的。

小時候曾有數班死黨活躍於不同的社區中心,關係比當時的同學還要好。可能是因為經濟條件不好,放學亦只有在那裡打躉。一呆就是6個小時以上。除非假日不開,否則一定聚。我們當然有用粗口互罵對方打矛波,輸波找就別人的拍柄屈斷發洩,對戰賭汽水,比賽東征西討,也有試過在打得太夜就去球友家借宿。這些真面目當然也趕走不少球友。這麼的浪費青春當然是有代價的,包括學業成績大跌,留級,和被趕出校。徬徨的一刻是有的。但亦造成當下的文字內容。

當今的球局不能沒有時限,球友亦不能對所付出的金錢和時間沒考慮,球局中能提升一下技術就好,能發揮出好技術的時候就自然會有人找你額外交流的了。其他的個人要求,屬錦上添花,平常心面對亦無不可。

本帖最近評分記錄

以下係小弟試過在多球練習發生幾過奇遇 (講明練基本功球局)
斜線對攻掃球:

打前不停吹自己以前點點點 學界, 青苗, 應該連拍都唔識渣, 斜線來回無兩球, 之後就直接亂抽, 最後變成 一個亂拍, 一個狂救. 仲要話自己打得好爽, 有d 唔滿意你接唔到佢波

來回幾球後, 突然大力抽另一邊, 再同你講: 我教練話咁先練到波

話知你掃球定咩斜線, 總知下下一野出盡力打死你, 中檯就bonds 中人就你唔好采, 我有我爽.

可能認為自己打得不好, 由開始到換人都不停講自己 十年定廿年無打波了,  手又話傷, 腳又話痛, 頭又痛, 板又有問題, 換左膠唔慣....
本帖最近評分記錄

回復 29# 的帖子

得談笑

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 09:44 發表
咁你又打局?
乒乓波係一樣競技性既運動, 有壓力係好正常,
去一個陌生既環境 , 對住一班陌生既人
咪當自己一個去打比賽 , 訓練一下獨立

要進步既話, 球局一定要打 !
如果冇正統訓練, 冇固定波友, 更加要打球局!
同唔同既人打, 了解自己既不足

睇你樂趣既定義係咩...
球局輸波> 檢討> 練習> 進步
呢個其中一種打球局既樂趣

ONON居居打完就走, 其實都好正常
球局球局完左局就緊係散嫁啦~~

但係一次生, 兩次熟, 好自然會融入到
其實睇你行唔行出第一步既O者~
如果你話...痴線~ 點解要我做主動...咁就當我冇講過啦 !

我就比較幸運, 以前打9-11 北河街球局識左而家呢班朋友
諗番當時我真係好怕比佢地知道我有"精神病", 怕佢地會排斥我
但相處耐左, 大打都接受到我...
估唔到我地除左一齊打波之外, 仲一齊食飯, 游水, BBQ,邊爐
仲一齊去旅行, 一班人O係同一間房屈蛇都大家冇埋怨
我就認定左呢班係我既好朋友了 !

到左呢年我自己試下做 HOST 攪球局,
集合左某D 以前打球局不愉快同埋唔同水平既球友一齊練習..
我只係希望參加既人 , 有得著, 多思考
輕輕鬆鬆, 開開心心, 當係聯誼性質咁
咁當中當然係有D 係比較內向既...但呢樣我都控制唔到既...

有時如果唔係太晏, 我都會問下佢地食唔食野?
做host 主動D 都係好應該既我覺得 (但唔係奉旨...!!!)

講遠左啦... 都係O個句啦, 做人同打波一樣, 主動最緊要 !

本帖最近評分記錄
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 badiso 於 2016-11-17 14:26 發表
斜線對攻掃球:

打前不停吹自己以前點點點 學界, 青苗, 應該連拍都唔識渣, 斜線來回無兩球, 之後就直接亂抽, 最後變成 一個亂拍, 一個狂救. 仲要話自己 ...
小弟 都遇過呢類人

引用:
原帖由 vr1717 於 2016-11-17 19:09 發表

乒乓波係一樣競技性既運動, 有壓力係好正常,
去一個陌生既環境 , 對住一班陌生既人
咪當自己一個去打比賽 , 訓練一下獨立

要進步既話, 球局一定要打 !
如果冇正統訓練, 冇固定波友, 更加要打球局!
同唔同 ...
師兄 應該幫幫樓主

引用:
原帖由 badiso 於 2016-11-17 14:26 發表
斜線對攻掃球:

打前不停吹自己以前點點點 學界, 青苗, 應該連拍都唔識渣, 斜線來回無兩球, 之後就直接亂抽, 最後變成 一個亂拍, 一個狂救. 仲要話自己 ...
仲有類都係咁 . . .

例如:正手推擋 . . . 佢自己推左、推右、推中間 . . . 但永遠叫你回返俾佢一個固定位置 . . . 一回唔到就 . . . 面色開始變 . . . 過多幾球就開始出聲
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-16 08:43 發表
冇乜樂趣,感覺似比賽,有壓力,而且同D人又唔熟,ONON居居打完就走果隻,當然如果要練波係好既選擇,但打波最緊要係有樂趣,有時寧願揾自己朋友打好過(雖然不多人選),寧願進步慢D,但起碼有樂趣,有傾有講輕鬆 ...
吹水進去吹水區個緣聚網上話乒乓啦!
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

由此post只可以講波友球品好重要
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

我打兩個球局,我可以講最緊要識人,同佢識自然尊重對方,不論技術高低都好,打波較量,有玩有笑,最緊要開心,唔知師兄有無在球局咁做,打完一場,握手或擊掌講好波,無形中的鼓勵對手,我有個球局,我打的時候都唔理輸鸁,盡全力打好每球,無論得分與否,過到自己先,每場波打完吹返兩句講下可改善的地方都好,唔講就吹下水,第二個球局,水平都各有高低,明顯比我高的去盡打好佢,知道比自己低的,就住打,間中發力一兩分都ok,最緊要開心,這個球局都係打得開心為主,話說以前我都有在社區中心打波,企皇企到腳軟,最後打完波離開,都係講下技術,不足或應該適合的打法,點解咁做,幫對手進步,有時傻到打打下波都講,打波做運動,求健康,求開心,唔似職業咁大壓力,都不如開懷打波,如果樓主知道該球局係咁樣的話我唔會去,打波唔係求氣,開心就得
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-11-17 20:39 發表

吹水進去吹水區個緣聚網上話乒乓啦!
吹水區冇壓力

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-11-17 21:04 發表
我打兩個球局,我可以講最緊要識人,同佢識自然尊重對方,不論技術高低都好,打波較量,有玩有笑,最緊要開心,唔知師兄有無在球局咁做,打完一場,握手或擊掌講好波,無形中的鼓勵對手,我有個球局,我打的時候都唔 ...
冇錯

回覆1,35 & 38樓
個人覺得吹水區内的(緣聚網上話乒乓II)的網友們,確實是此論壇不可多得的精英,他們日以繼夜地以正面樂觀的心態,去討論乒乓球事項,當中有歡樂,有器材使用心得,也有約會球友切磋,他們一視同仁,不會介意交談的網友球技如何,依然樂此不疲地去保持交流,很難想像若樓主嘗試參與他們舉辦的(緣聚球局)會感到有任何壓力,到時候,好可能樓主能夠一面開心地打乒乓球,另一方面,技術亦可能有所提升。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 鷹眼 於 2016-11-17 22:14 發表
個人覺得吹水區内的(緣聚網上話乒乓II)的網友們,確實是此論壇不可多得的精英,他們日以繼夜地以正面樂觀的心態,去討論乒乓球事項,當中有歡樂,有器材使用心得,也有約會球友切磋,他們一 ...
鷹眼兄,感謝你

鷹眼, Tom 及vr1717 三位師兄無論球技及球品都值得學習。

回復 40# 的帖子

應該不會了,謝謝。

引用:
原帖由 鷹眼 於 2016-11-17 22:14 發表
個人覺得吹水區内的(緣聚網上話乒乓II)的網友們,確實是此論壇不可多得的精英,他們日以繼夜地以正面樂觀的心態,去討論乒乓球事項,當中有歡樂,有器材使用心得,也有約會球友切磋,他們一 ...
鷹眼兄 好 hard sell

發新話題