34 12
發新話題

倒板似是出古惑的成份多D

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

倒板似是出古惑的成份多D

博對手唔適應,來不及反應而打失,或出机會球,而不是技術取勝。
雖然話使用者亦有机會搞亂自己,但練熟左問題不大。
兩面反膠D高手,擺到明兩面FING你,明刀明槍,不放冷戰,贏得有說明力,輸技術,無話可說。

咁板有兩面......................你想贏就要變
唔服咪自己又練下

但其實打法 / 戰術的變化, 擾亂對方的節奏, 以增加自己的機會, 都係技術的一種啦

就算係雙反貼, 都可以有唔同的招數和球路, 來達成類似的目的呀

用兩面唔同膠皮同倒板都係技術
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

如果係好波的話,仍需忌對方倒板嗎?對方好波,可能自己連倒板的時間也沒有,
不論被對方用什麼膠FING倒自己也無問題,下次打好d便可以

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-11 08:32 發表

兩面反膠D高手,擺到明兩面FING你,明刀明槍,不放冷戰,贏得有說明力,輸技術,無話可說 ...
兩面Fing但旋轉強弱節奏唔同都可以令對手唔適應,好古惑的。
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

古惑是人,不是打法

打法沒有對和錯,只有練得強和不強

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-11-11 10:50 發表
打法沒有對和錯,只有練得強和不強
非常同意。

記憶看過樓主一帖說過想用正貼對正貼,令佢地知道正貼的不公平。(如不是當我以下吹水)
自己小時候都有過呢個想法。反貼練咁耐,比人輕輕一擋就回返黎,回返黎之後又唔適應。
人大了,冇理由接法球食出界話人地開波古惑。
其實只要面對,適應咗,知道古惑喺邊,就已經唔係古惑,係技術進步了。
就算最後練成正貼,器材一樣,最後都係技術對決(好似反貼對反貼),比你贏咗,你用返反貼,可能又會有相同情況。
如果係咁,不如加強自己打法,技術,無謂用多時間。
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

如果大家覺得反貼,生膠,長膠等等的工具糸吾公平的話,大家可以試下去打砂板,所有球員都是用木板十砂紙,工具大家一樣,正式比賽時,所有球員只能用大會提拱的砂板(不能用自已板),你又覺得這個玩法如何,而家歐州開始流行了這個玩法,砂板世界賽亦以舉辦了五屆,你又會改行打砂板嗎?
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

咁 削球又是不是出古惑的
正手:手掌
反手:手背

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-11 08:32 發表
博對手唔適應,來不及反應而打失,或出机會球,而不是技術取勝。
兩面反膠D高手,擺到明兩面FING你,明刀明槍,不放冷戰,贏得有說明力,輸技術,無話可說 ...
不如全部用單面打法

不論直板同橫板

引用:
原帖由 Georgett 於 2016/11/11 08:32 發表
明顯係岩岩輸左俾邪膠後「心理防衛機制」既表現

引用:
用反膠都可以令對手唔適應,例如節奏上的變動。
來不及反應打失同出機會比人贏一分好正常
其實用長膠、生膠、正貼同防弧喺冇乜磨擦之下更需要技術。
至於說服力,為什麼2邊反貼贏就有說服力,正貼、生膠、長膠同防弧贏就冇說服力?使用每種膠皮的人都有佢自身的技術,輸只能說技不如人,點解要說人家古惑先贏?
我自己就是用2面反貼的,早排輸了比oldcake,不是人家出古惑,而是自己實力不夠。
講唔公平的話oldcake比我年長多,體力上我仲要有著so,但都輸3次。原因好簡單,技不如人

本帖最近評分記錄

念年乙組首場對 old cake 未打已腳軟
好唔公平 佢咁好波又乙組 我咁屎又乙組
所以我决定返火星 唔打
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

其實2面反膠都可以系發球,猜波,節奏落點變化度出古惑既
只系冇邪膠做得咁露骨
乒乓波同打交一樣本身可以靠力量去贏又得, 以虞我詐靠"狗"去贏都得

咁開旋落西拉弧圈,抽波球速太快令對手回唔返個球都可以話狗

大家以後打滴滴仔就最唔狗
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

其實想比較下反貼,正貼,生膠同長膠的殺傷能力,睇返世界一線球員用什麼武器便知,基本上九成以上系用反貼,跟著小量的生膠/正貼,非常小衆的是長膠,卽是話當技術到某一個水平時,反貼是点左上風的,
如果你現時用反貼會輸比D生膠長膠的話,這表示你的反貼水平還未達至一個高水平,應繼續練波去吧
本帖最近評分記錄
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

用兩面反貼無人講過可以保證贏,要赢係要靠技術及自身發揮有多少。

贏就系贏,輸就系輸,輸波只能怪自己技不如人。應該將責任放系自己身上,系自己問題,唔應該賴人地邪膠贏你。如果真系功夫到家,根本唔會驚人地邪膠,因為邪不勝正,要高水平先系 。低水平邪膠好大威力,所以輸邪膠,都系嗰句,自己技術水平未到,翻去練

34 12
發新話題